Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Toegelaten hoeveelheden fosfaat zijn onverantwoord'

De Opvatting van lezer M. Fernhout

Mijn bijschildklieren zijn grotendeels verwijderd na ontsporing door te veel fosfaat. En vervolgens is het overblijfsel wederom, door dezelfde oorzaak, te actief en groter geworden. Daarom heb ik nu (dure) medicatie nodig. Zelf breng ik dit mede in verband met het gebruik van voedingsmiddelen met E-nummers (zie kader).

Via een zoekopdracht op 'NierNieuws' heb ik een behoorlijk aantal artikelen gevonden over de schadelijkheid van fosfaat. Bij het tot stand komen van de onderstaande tekst is daar dankbaar gebruik van gemaakt!

Op grond van die informatie vind ik het erg belangrijk dat de in het kader bedoelde lijst herzien wordt voor de E-nummers met kalium en/of fosfaat. En de hoeveelheid fosfaat op het etiket van voedingsmiddelen vermeld wordt.

Sinds het tot stand komen van die lijst zijn diverse wetenschappelijke publicaties over de schadelijkheid van te veel kalium en/of fosfaat en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen, verschenen. En soms is de vervolgschade onomkeerbaar.

Eťn en ander is gebaseerd op het volgende. Een fosfaatrijke maaltijd heeft voor iedereen direct een negatieve invloed. Ongemerkt kan er meer dan 1000mg (!) fosfaat extra via de voeding opgenomen worden, ook al probeert men het fosfaat te beperken. Want er zijn sluipers. De industrie voegt tijdens de bereiding van voeding vaak fosfaat toe, zoals: E338t/m343, E450t/m452, E1410, E1412t/m1414, E1442. Dit toegevoegde fosfaat wordt vaak vrijwel geheel uit de voeding opgenomen. Na metingen bleek in sommige gevallen dat het relatieve fosfaatgehalte verontrustend sterk was gestegen. Een fosfaatrijke maaltijd heeft voor iedereen direct een negatieve invloed op de vaatfunctie.

Door grote hoeveelheden fosfaat in het eten neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Zowel bij nierpatiŽnten als bij mensen met een normale nierfunctie. Zelfs een acute, tijdelijke stijging van het fosfaat direct na het eten heeft dat effect al.

Duitse nefrologen pleiten voor vermelding van fosfaat op het etiket, want steeds meer mensen hebben teveel fosfaat in hun bloed. Speciaal nierpatiŽnten lijden, volgens de beroepsorganisatie van Duitse internisten, vaak aan zogenaamde hyperfosfatemie. Dit te hoge fosfaatgehalte kan leiden tot atherosclerose, osteoporose en zelfs een hartaanval. Atherosclerose is de onderliggende oorzaak van 50 procent van alle sterfgevallen in de ontwikkelde landen.

Bij chronische nierinsufficiŽntie werken de nieren niet goed meer. De nieren zijn niet langer in staat om fosfaat goed uit te scheiden. De bijschildklieren gaan harder werken om meer bijschildklierhormoon te maken. Met ernstige gevolgen.


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van in De Opvatting gepubliceerde teksten. Bijdragen voor De Opvatting kunt u sturen naar: redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: woensdag 23-02-2011 | Nog geen reacties
'Het CoŲrdinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier