Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Toegelaten hoeveelheden fosfaat zijn onverantwoord'

De Opvatting van lezer M. Fernhout

Mijn bijschildklieren zijn grotendeels verwijderd na ontsporing door te veel fosfaat. En vervolgens is het overblijfsel wederom, door dezelfde oorzaak, te actief en groter geworden. Daarom heb ik nu (dure) medicatie nodig. Zelf breng ik dit mede in verband met het gebruik van voedingsmiddelen met E-nummers (zie kader).

Via een zoekopdracht op 'NierNieuws' heb ik een behoorlijk aantal artikelen gevonden over de schadelijkheid van fosfaat. Bij het tot stand komen van de onderstaande tekst is daar dankbaar gebruik van gemaakt!

Op grond van die informatie vind ik het erg belangrijk dat de in het kader bedoelde lijst herzien wordt voor de E-nummers met kalium en/of fosfaat. En de hoeveelheid fosfaat op het etiket van voedingsmiddelen vermeld wordt.

Sinds het tot stand komen van die lijst zijn diverse wetenschappelijke publicaties over de schadelijkheid van te veel kalium en/of fosfaat en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen, verschenen. En soms is de vervolgschade onomkeerbaar.

Eťn en ander is gebaseerd op het volgende. Een fosfaatrijke maaltijd heeft voor iedereen direct een negatieve invloed. Ongemerkt kan er meer dan 1000mg (!) fosfaat extra via de voeding opgenomen worden, ook al probeert men het fosfaat te beperken. Want er zijn sluipers. De industrie voegt tijdens de bereiding van voeding vaak fosfaat toe, zoals: E338t/m343, E450t/m452, E1410, E1412t/m1414, E1442. Dit toegevoegde fosfaat wordt vaak vrijwel geheel uit de voeding opgenomen. Na metingen bleek in sommige gevallen dat het relatieve fosfaatgehalte verontrustend sterk was gestegen. Een fosfaatrijke maaltijd heeft voor iedereen direct een negatieve invloed op de vaatfunctie.

Door grote hoeveelheden fosfaat in het eten neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Zowel bij nierpatiŽnten als bij mensen met een normale nierfunctie. Zelfs een acute, tijdelijke stijging van het fosfaat direct na het eten heeft dat effect al.

Duitse nefrologen pleiten voor vermelding van fosfaat op het etiket, want steeds meer mensen hebben teveel fosfaat in hun bloed. Speciaal nierpatiŽnten lijden, volgens de beroepsorganisatie van Duitse internisten, vaak aan zogenaamde hyperfosfatemie. Dit te hoge fosfaatgehalte kan leiden tot atherosclerose, osteoporose en zelfs een hartaanval. Atherosclerose is de onderliggende oorzaak van 50 procent van alle sterfgevallen in de ontwikkelde landen.

Bij chronische nierinsufficiŽntie werken de nieren niet goed meer. De nieren zijn niet langer in staat om fosfaat goed uit te scheiden. De bijschildklieren gaan harder werken om meer bijschildklierhormoon te maken. Met ernstige gevolgen.


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van in De Opvatting gepubliceerde teksten. Bijdragen voor De Opvatting kunt u sturen naar: redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: woensdag 23-02-2011 | Nog geen reacties
'Stoppen met roken ook beter voor je nieren'

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op. Allereerst, wat is het biologische mechanisme achter de verslechterende nierfunctie? En ten tweede, waarom lijken nefrologen nog zo weinig te doen om nierpatiënten te helpen stoppen met roken?

In een recent artikel proberen de Gentenaren beide vragen te beantwoorden. Ten bewijze van de eerste vraag noemen zij een groot aantal bevindingen, variërend van een aantal moleculaire processen in de nieren waarvan inmiddels bekend is dat zij negatief beïnvloed worden door roken, tot de vaststelling dat baby's van rokende moeders een grotere kans hebben op nierproblemen later, omdat hun nieren niet helemaal zijn volgroeid.

Lees meer »

Respijtzorg noodzakelijk voor partners thuishemodialysepatiŽnten »

De Opvatting van Paul Erkens Partners en mantelzorgers: mogen zij ook een keertje weg? Mijn antwoord daarop is 'ja zeker'! De vraag is hoe. Ik hoop dat mijn onderstaande verhaal herkenbaar is, of minstens de broodnodige discussie in gang kan zetten om dit mogelijk te maken voor de toekomst. Sinds mijn geboorte heb ik een genetische afwijking die maakt dat je zowel nierpatiënt, als blind kunt worden. Met deze combinatie ben ik aan de slag gegaan om een leven op te bouwen.

Lees meer »

Aan de dialyse door langdurig lithiumgebruik »

Onderstaand ervaringsverhaal is ingezonden door een lezer. Hij waarschuwt ermee voor ernstig nierfunctieverlies door lithiumgebruik en benadrukt dat, zoals in zijn geval helaas is gebeurd, ook na beëindigen van de behandeling het nierfunctieverlies kan doorzetten. We hebben het artikel geanonimiseerd maar de namen van de instelling en de bedoelde psychiater zijn bij de redactie bekend. "In 2001 was ik onder behandeling van een psychiater bij een GGZ-instelling in Overijssel.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier