Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Toch geen moderne medicijnen nierkanker in Wales

Door Jeroen van Setten 

Hoewel de minister van Volksgezondheid van Wales, Edwina Hart, in januari meedeelde dat Nexavar, Sutent, Avastin en Torisel beschikbaar zouden komen voor nierkankerpatiŽnten, is het gebruik ervan toch niet goedgekeurd door het National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Dat betekent dat artsen nu alweer moeten stoppen met het voorschrijven van deze moderne medicijnen.

Volgens NICE zijn de medicijnen niet kosteneffectief en in die zin nutteloos. Professor Peter Littlejohns, directeur van NICE, zegt: 'Wij zijn ons er zeer van bewust dat nierkanker een verwoestende ziekte voor het individu en hun familie is. maar deze medicijnen zijn simpelweg te duur.'

NICE houdt hiermee vast aan haar standpunt van augustus 2008. 'We raden het gebruik van sunitinib (Sutent) sinds maart 2009 overigens wel aan voor primaire nierkanker, dus een van deze nieuwe behandelingen is wel degelijk beschikbaar,' stelt Littlejohns.

Dat een minister ernstig zieke mensen iets belooft en daar vervolgens de financiering onder laat wegvallen, wordt door vrijwel alle betrokkenen onaanvaardbaar genoemd. 'Maar helaas wel de realiteit.'

sterren Gepubliceerd: maandag 31-08-2009
Bron: BBC e.a. | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier