Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Themaweek dialyse Alrijne: 'Eigen regie is zorgen voor jezelf'

De dialyseafdeling van het Alrijne Ziekenhuis (Leiderdorp) organiseerde vorige week een themaweek onder het motto 'Eigen regie is zorgen voor jezelf!'

Tijdens de week werd op verschillende manieren aandacht gegeven aan het thema. Patiënten gingen onder begeleiding van zorgverleners in groepjes in gesprek over hun voedingspatroon en hoe zij de eigen regie over de zorg kunnen behouden. Het is bekend dat mensen die meer betrokken zijn bij hun behandeling meer inzicht verwerven in hun ziekte. Ze zijn daardoor beter in staat om met hun ziekte om te gaan en aan het roer te blijven. Een dialysepatiënt verwoordde het als volgt: 'Je wordt je bewuster van wat er allemaal speelt, daar kun je rekening mee houden.' En ook: 'Ik voel me minder afhankelijk'.

De week werd afgesloten met een verwenmoment, verzorgd door vrijwilligers van de Dani Elden stichting. De patiënten kregen tijdens het dialyseren een schoonheidsbehandeling of een massage van handen en/of voeten, zodat zij even het gevoel hadden niet ziek te zijn. Een patiënt, die driemaal per week moet dialyseren, genoot met volle teugen van de extra aandacht. Ze vond het echt heel leuk en gezellig en voelde zich 'heel speciaal'. 

Unity TV, de lokale publieke omroep voor de regio Leiden, maakte opnamen van de verwenmomenten op de dialyseafdeling voor hun nieuwsprogramma. Dit item is hier terug te zien.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-10-2015
Bron: Alrijne ziekenhuis | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »


Themaweek dialyse Alrijne: 'Eigen regie is zorgen voor jezelf'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier