Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Themaweek dialyse Alrijne: 'Eigen regie is zorgen voor jezelf'

De dialyseafdeling van het Alrijne Ziekenhuis (Leiderdorp) organiseerde vorige week een themaweek onder het motto 'Eigen regie is zorgen voor jezelf!'

Tijdens de week werd op verschillende manieren aandacht gegeven aan het thema. Patiënten gingen onder begeleiding van zorgverleners in groepjes in gesprek over hun voedingspatroon en hoe zij de eigen regie over de zorg kunnen behouden. Het is bekend dat mensen die meer betrokken zijn bij hun behandeling meer inzicht verwerven in hun ziekte. Ze zijn daardoor beter in staat om met hun ziekte om te gaan en aan het roer te blijven. Een dialysepatiënt verwoordde het als volgt: 'Je wordt je bewuster van wat er allemaal speelt, daar kun je rekening mee houden.' En ook: 'Ik voel me minder afhankelijk'.

De week werd afgesloten met een verwenmoment, verzorgd door vrijwilligers van de Dani Elden stichting. De patiënten kregen tijdens het dialyseren een schoonheidsbehandeling of een massage van handen en/of voeten, zodat zij even het gevoel hadden niet ziek te zijn. Een patiënt, die driemaal per week moet dialyseren, genoot met volle teugen van de extra aandacht. Ze vond het echt heel leuk en gezellig en voelde zich 'heel speciaal'. 

Unity TV, de lokale publieke omroep voor de regio Leiden, maakte opnamen van de verwenmomenten op de dialyseafdeling voor hun nieuwsprogramma. Dit item is hier terug te zien.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-10-2015
Bron: Alrijne ziekenhuis | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »


Themaweek dialyse Alrijne: 'Eigen regie is zorgen voor jezelf'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier