Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

'Teveel zout in voedsel moet bij wet worden verboden'

De Nierstichting wil dat gezondheidsminister Edith Schippers meer daadkracht toont en werkelijk concrete maatregelen tegen overmatig zoutgebruik neemt. De oproep van de minister tot zelfregulering van de voedingsbranche is volgens de stichting te vrijblijvend, niet concreet en niet succesvol gebleken. De Nierstichting grijpt World Kidney Day (14 maart) aan om rond dit belangrijke gezondheidsthema de campagne Grip op zout te starten.

Nierstichtingdirecteur Tom Oostrom: 'We roepen de minister op om steviger stelling te nemen tegen te hoge zouthoeveelheden in levensmiddelen. Een wetswijziging is hiervoor het meest daadkrachtige en effectieve middel. Ze komt op dit punt haar belofte niet na. Enkel een oproep tot zelfregulering van de branche zet te weinig zoden aan de dijk.'

Oostrom wijst op de aantoonbaar schadelijke effecten van een te hoog zoutgebruik. 'Veel zout is niet goed. Dat geldt voor iedereen en met name voor nierpatiënten. 85% van de Nederlandse bevolking gebruikt meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 6 gram. Vooral als gevolg van het feit dat de meeste levensmiddelen standaard erg veel zout bevatten. Dat verhoogt de bloeddruk en hiermee het risico op hart- en vaatziekten. Maar zout heeft ook een direct schadelijk effect op de nieren.'

Met de campagne Grip op zout wil de Nierstichting het zoutgebruik terugdringen door het bewustzijn te vergroten over de hoeveelheid zout die producten bevatten en de nadelige effecten van veel zoutgebruik. De campagne omvat de introductie van een Zoutboek, dat laat zien hoeveel zout een product bevat. En ondersteunende middelen zoals een zout- en kruidenwijzer, zoutstickers en een Grip-op-Zoutfolder die nierpatiënten helpen ook in de thuissituatie hun zoutgebruik te verminderen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 14-03-2013
Bron: Nierstichting Campagne | Nog geen reacties




'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier