Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Terugkeer nierstenen gehalveerd door speciale polikliniek

Door Merel Dercksen 

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam heeft eerder dit jaar een speciale polikliniek voor niersteenpatiŽnten geopend. Hier wordt geprobeerd de achterliggende oorzaak van de nierstenen te achterhalen, waarna de patiŽnt voedingsadviezen en eventueel medicijnen krijgt. De polikliniek is een groot succes: in veel gevallen is herhaling van de steenvorming te voorkomen.

Nierstenen vormen een vaak voorkomend probleem. Gelukkig worden de meeste niersteentjes spontaan geloosd. Maar het uitdrijven van de stenen is wel vaak pijnlijk. Helaas krijgt, zonder speciale maatregelen, bijna de helft van de mensen binnen vijf jaar opnieuw last van stenen.

Op de nierstenenpoli, een samenwerking tussen urologen en nefrologen, wordt de samenstelling en waar mogelijk de oorzaak van de nierstenen achterhaald. Nierstenen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een verkeerde voeding, urineweginfecties of een stofwisselingsziekte. Als bekend is wat de oorzaak van de nierstenen is, krijgen de patiŽnten een voedingsadvies van de diŽtiste die ook bij de poli betrokken is. En als dat nodig is, schrijft de nefroloog medicijnen voor. Na drie maanden komen de patiŽnten terug om te onderzoeken of de interventies hebben gewerkt.

Sinds de poli op 1 februari van start is gegaan, is het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis erin geslaagd de herhalingskans van nierstenen met de helft terug te brengen.

sterren Gepubliceerd: maandag 06-04-2009
Bron: Sint Lucas Andreas Ziekenhuis | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • diana, didam
  28-12-2010 13:45

  ik heb al een aantal jaren last van blaasonstekings en urineweg infecties en kristallen in de urine..maar krijg iedere keer weer een kuurtje wel 6 x per jaar kan toch niet goed zijn zal ik niet een keer onderzocht moeten worden?
  groetjes diana

 • krouweel, brunssum
  13-04-2009 09:45

  Ik woon in limburg kun jullie me zeggen of hier ook zo'n poli is.Mijn dank. Bert
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier