Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Terug naar de vertrouwde dialysestek

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchantť !'

We zijn terug op honk; overal weer bekende en blije gezichten, maar redelijk vermoeid vanwege de schoonmaakwerkzaamheden. 'We' slaat voorlopig alleen op de ambulante dialysanten, diegenen die zelfstandig, desnoods moeizaam, die trap op kunnen.

U herinnert zich nog wel dat SERENA, ťťn trap omhoog, boven de parkeergarage ligt. Collega's die altijd per brancard arriveren moeten daarom nog wat geduld hebben want de liften zijn nog niet veilig verklaard en dus nog niet vrij gegeven. Afgelopen maandagochtend gingen de wijze mannen (en vrouwen?), de veiligheids-commissie, met de staf van SERENA in conclaaf: brandweer, brandpreventie, veiligheid voor gehandicapten en elektrotechnische bollebozen.

Het gebouw is thans weer gedeeltelijk geschikt verklaard voor dialyse, maar er wordt nog volop aan gerepareerd. Tevens is er veel materiaal verloren gegaan, bijvoorbeeld zijn verschillende bedden nog onbruikbaar wegens kortsluiting in de elektromotoren. Voor ons, de 'snelle' jongens en meisjes, betekent het dus voorlopig conditietraining, want geen lift nemen, plus tijdelijk een andere 'ligplaats'.

Een lift van een supermarkt elders heeft vorige week nog tot een vreselijke vondst geleid.
Deze lift, naar de parkeergarage, ging door de stroomuitval niet meer open. Door het stijgende water en de algemene chaos werd dit niet tijdig opgemerkt. Daarin zijn nu nog negen vermisten gevonden; gevangen in hun kooi, samen met hun boodschappenwagentjes.

Bij een dergelijk verhaal overvalt me een diepe treurigheid: het leven is zů fragiel en onze plannen en overwegingen reiken vaak niet eens tot de voordeur: dit had iedereen kunnen zijn, ůůk wij.

De ramp wordt steeds onwezenlijker en dijt alsmaar meer uit. Telde men in de eerste dagen vijfentwintig doden, dat getal nadert nu al de driehonderd.

Er is bijvoorbeeld nůg een gruwelverhaal, over celdeuren in de gevangenis, de buren van SERENA, die door uitgevallen elektriciteit niet meer open konden terwijl het water drie meter hoog steeg.


Het voelt daarom persoonlijk nogal wrang als ik mij verheug over het herstel van de 'normale' toestand.

Maandagmiddag zijn wij gebeld dat ik op dinsdagavond 'gewoon' weer in Draguignan werd verwacht. Nog niet volgens de normale weekindeling, want 'mijn avonden' zijn maandag, woensdag en vrijdag. En nog niet iedereen is opgeroepen, slechts vier van de zes boxen zijn bruikbaar.

Maar verheugen doe ik me - ik moet zeggen 'wij' - toch echt, want het begin is er. Wij hervatten ons leven, met de dialyse als vertrouwde metronoom die met zijn wekelijkse drieslag het tempo van ons samenspel regelt.
Voorlopig echter bepalen de dagelijkse beelden buiten, ons nog met regelmaat bij de actuele toestand om ons heen: er moet nog zo onmogelijk veel worden hersteld.

De inzet is bewonderenswaardig, maar niemand kan ijzer met handen breken. Voor boodschappen in het dorp zullen we bijvoorbeeld nog wel een poos 'een brug verder' moeten nemen.

Nanny, ik en ook mijn collega-patiŽnten (neem ik aan) zullen echter met dankbaarheid blijven denken aan de 'cliniques' en de verpleging die ons te hulp zijn geschoten toen het moest en die extra diensten hebben gedraaid, op vaak ook voor hen ongunstige tijden: Marseille, Nice, Monaco, Manosq, HyŤres, Grimaud. En er waren er nog meer.

ŗ la prochaine,

Ad

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 24-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier