Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Tegengaan zuur bloed vertraagt nierschade na hypertensie

Door Merel Dercksen 

Bij mensen met lichte nierschade door hoge bloeddruk is het vaak niet genoeg om de bloeddruk omlaag te brengen: langzaam maar zeker gaan hun nieren toch verder achteruit. Volgens Amerikaanse onderzoekers is dit proces te vertragen door ze natriumbicarbonaat te geven. Opvallend hieraan is, dat de werking hiervan wordt toegeschreven aan het herstel van de zuurgraad van het bloed dat door dit middel optreedt, maar dat deze patiŽnten nog amper last hebben van verzuring.

Onderzoekers uit Texas houden zich uitgebreid bezig met het effect van de zuurgraad van het bloed op de achteruitgang van de nieren. In een onderzoek dat ze een aantal jaren geleden publiceerden, vonden ze dat mensen met een slechte nierfunctie baat hebben bij natriumcitraat. Deze stof herstelt de zuurgraad van het bloed, en de nierfunctie van de patiŽnten ging minder snel achteruit dan die van patiŽnten die de stof niet slikten. Van natriumbicarbonaat is een zelfde effect bekend.

Omdat bij mensen met nierschade door hoge bloeddruk de nierfunctie vaak verder achteruit gaat, ook als de bloeddruk onder controle is, besloten deze onderzoekers na te gaan of het geven van natriumbicarbonaat ook bij deze patiŽnten zin heeft. Ze richtten zich speciaal op mensen die niet meer dan lichte nierschade hadden. Het vertragende effect op de achteruitgang van de nierfunctie is bij hen minder voor de hand liggend, omdat zij minder vaak al last hebben van metabole acidose. Maar bij dierproeven is dat effect er in elk geval wel.

Veertig mensen met lichte nierschade door hoge bloeddruk kregen dagelijks natriumbicarbonaat te slikken. Daarnaast vormden de onderzoekers nog twee groepen van vergelijkbare patiŽnten die ofwel natriumchloride (keukenzout), ofwel een placebo kregen. Van alle deelnemers werd de bloeddruk met behulp van medicijnen als ACE-remmers op een gezonde waarde gehouden.

Na vijf jaar was de snelheid waarmee de geschatte filtratiesnelheid van de nieren achteruit was gegaan kleiner in de groep patiŽnten die natriumbicarbonaat slikte, dan in de andere twee groepen. Zij hadden gemiddeld dan ook nog een betere nierfunctie over. Dagelijks natriumbicarbonaat slikken lijkt de nieren van mensen met lichte nierschade door hoge bloeddruk nog verder te beschermen, als toevoeging aan een bloeddrukverlagende therapie.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 16-07-2010
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier