Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Te zout eten veroorzaakt broze botten en nierstenen

Door Jeroen van Setten 

Wetenschappers hebben altijd al willen weten waarom mensen die erg zout eten extra gevoelig zijn voor medische problemen zoals nierstenen en osteoporose. Onderzoekers van de Universiteit van Alberta denken deze puzzel nu te hebben opgelost. De belangrijkste financier van het onderzoek was de Canadese Nierstichting.

Hoofdonderzoeker Todd Alexander en zijn team ontdekten een belangrijke link tussen natrium en calcium. Beide blijken te worden geregeld door hetzelfde mechanisme in het lichaam. Als de inname van natrium te hoog wordt, gaan de nieren zich ervan ontdoen, waarbij calcium meegaat. Het hoge niveau van calcium in de urine leidt dan tot de ontwikkeling van nierstenen, terwijl het ontoereikende niveau van calcium in het lichaam leidt tot zwakke botten en osteoporose.

'Dit is een belangrijke ontdekking omdat we meer en meer natrium eten. En dat betekent dus dat ons lichaam meer en meer calcium kwijtraakt,' zegt Alexander. 'Ons onderzoek toont weer eens aan hoe belangrijk het is om niet te zout te eten. Ook voorbewerkt voedsel zou veel minder zout moeten bevatten.'

Tien procent van de Amerikanen heeft tenminste eenmaal in zijn of haar leven last van nierstenen. Dat percentage is stijgende.

sterren Gepubliceerd: donderdag 26-07-2012
Bron: Renal Physiology | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier