Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Te weinig Belgische risicopatiŽnten ingeŽnt tegen griep

Door Redactie NierNieuws 

Het is weer tijd voor de jaarlijkse griepprik voor risicopatiënten en mensen die regelmatig met hen in aanraking komen. Uit een inventarisatie blijkt dat de dekkingsgraad onder de doelgroep in België veel lager is dan wat wordt aanbevolen.

Mensen met een verminderde afweer of, onder andere, nierproblemen lopen een verhoogd risico op ernstige complicaties als zij griep krijgen. Daarom wordt aangeraden dat iedereen die tot de risicogroep behoort zich laat inenten. Datzelfde geldt voor gezonde mensen die veel met risicopatiënten in aanraking komen.

Maar terwijl de WGO en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) een vaccinatiegraad van 75% aanraden bij risicopatiënten, scoort België maar een matige 44% bij patiënten met een risico, en zelfs nog lager bij zorgverleners. En hoe jonger, hoe minder doelgroepers er gevaccineerd zijn.

In de campagne die de overheid voert, staan dit jaar de apothekers centraal. Dat vanuit de gedachte dat veel mensen misschien niet zo vaak bij hun (huis)arts komen, maar als ze tot de risicogroepen behoren wel regelmatig langs de apotheek gaan. Apothekers konden zich gratis laten vaccineren en krijgen dan een button met de tekst 'Ik ben gevaccineerd, jij ook?'. Hiermee kunnen zij hun patiënten eraan herinneren en het gesprek erover op gang brengen.

Het griepvaccin bestaat uit stukjes dood virus en werkt ongeveer zes maanden.

sterren Gepubliceerd: maandag 23-10-2017
Bron: diverse | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Merel, Utrecht
    25-10-2017 10:20

    Nog los van hoe gevaarlijk dat zou kunnen zijn: er zijn vaccins waar aluminiumverbindingen in zitten, maar in de griepprik zitten die nou juist net niet. Of kun jij bewijzen dat het erin zit, Carla?

  • Carla, Anna Paulowna
    24-10-2017 15:21

    de griepprik is een gevaarlijk ding: men weet niet watvoor griep eraan komt, men weet wťl dat in dit vaccin Aluminium zit en kwik en formaldehyde. Er wordt dus ook veel troep ingespoten en veel mensen worden daar ziek van. Het heeft helemaal geen voordeel om tegen 'de' griep ingeŽnt te worden !
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier