Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Te weinig Belgische risicopatiŽnten ingeŽnt tegen griep

Door Redactie NierNieuws 

Het is weer tijd voor de jaarlijkse griepprik voor risicopatiënten en mensen die regelmatig met hen in aanraking komen. Uit een inventarisatie blijkt dat de dekkingsgraad onder de doelgroep in België veel lager is dan wat wordt aanbevolen.

Mensen met een verminderde afweer of, onder andere, nierproblemen lopen een verhoogd risico op ernstige complicaties als zij griep krijgen. Daarom wordt aangeraden dat iedereen die tot de risicogroep behoort zich laat inenten. Datzelfde geldt voor gezonde mensen die veel met risicopatiënten in aanraking komen.

Maar terwijl de WGO en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) een vaccinatiegraad van 75% aanraden bij risicopatiënten, scoort België maar een matige 44% bij patiënten met een risico, en zelfs nog lager bij zorgverleners. En hoe jonger, hoe minder doelgroepers er gevaccineerd zijn.

In de campagne die de overheid voert, staan dit jaar de apothekers centraal. Dat vanuit de gedachte dat veel mensen misschien niet zo vaak bij hun (huis)arts komen, maar als ze tot de risicogroepen behoren wel regelmatig langs de apotheek gaan. Apothekers konden zich gratis laten vaccineren en krijgen dan een button met de tekst 'Ik ben gevaccineerd, jij ook?'. Hiermee kunnen zij hun patiënten eraan herinneren en het gesprek erover op gang brengen.

Het griepvaccin bestaat uit stukjes dood virus en werkt ongeveer zes maanden.

sterren Gepubliceerd: maandag 23-10-2017
Bron: diverse | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Merel, Utrecht
    25-10-2017 10:20

    Nog los van hoe gevaarlijk dat zou kunnen zijn: er zijn vaccins waar aluminiumverbindingen in zitten, maar in de griepprik zitten die nou juist net niet. Of kun jij bewijzen dat het erin zit, Carla?

  • Carla, Anna Paulowna
    24-10-2017 15:21

    de griepprik is een gevaarlijk ding: men weet niet watvoor griep eraan komt, men weet wťl dat in dit vaccin Aluminium zit en kwik en formaldehyde. Er wordt dus ook veel troep ingespoten en veel mensen worden daar ziek van. Het heeft helemaal geen voordeel om tegen 'de' griep ingeŽnt te worden !
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier