Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Te dikke mensen hebben vaker last van nierstenen

Door Merel Dercksen 

Sinds 1980 is het aantal mensen met obesitas verdubbeld. Ook het metabool syndroom, waarbij naast overgewicht ook hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en (pre)diabetes voorkomt, is geen zeldzaamheid meer. Tegelijkertijd is het aantal gevallen van nierstenen, en zeker ook stenen die te groot zijn om vanzelf te verdwijnen, sterk toegenomen. Onderzoekers in het Britse Southampton hebben een review gedaan van alle studies die naar de relatie van deze twee verschijnselen zijn uitgevoerd, om te zien of er een overtuigend verband gevonden wordt.

In hun eigen ziekenhuis is het aantal patiënten met nierstenen de afgelopen drie jaar met 40% gestegen, voldoende reden om wat ze zien te willen onderbouwen. Ze vonden 22 studies over nierstenen en metabool syndroom, waarvan er uiteindelijk zes geschikt bleken voor evaluatie. Hieraan hadden in totaal 219.255 mensen deelgenomen.

Uit alle studies blijkt dat metabool syndroom het risico op nierstenen verhoogt, waarbij geldt dat mensen met meer symptomen, ook vaker nierstenen krijgen. Onderzoeker dr. Somani vreest dat het aantal mensen met nierstenen alleen maar zal stijgen, nu overgewicht nog altijd steeds vaker voorkomt. Wel hoopt hij dat het langzaam begint door te dringen dat een verkeerd voedingspatroon en een zittend leven mede oorzaak zijn van nierstenen, en dat door daar meer aandacht aan te geven, degenen die een groter risico lopen zelf ook iets gaan doen om te voorkomen dat ze stenen (terug)krijgen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-12-2015
Bron: Journal of Endourology | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jenny, Apeldoorn
  17-12-2015 09:20

  @Cor,

  als een individu de uitzondering is die de regel bevestigt, betekent dat nog niet dat het onderzoek in de prullenbak kan. Bovendien staat er 'dikke mensen hebben vaker last', en niet 'dunne mensen hebben nooit last'.

 • cor, Jirnsum
  17-12-2015 00:15

  Ik heb geen overgewicht heb een beroep waar bij ik veel beweging heb dus een broodje aap dit verhaal
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »


Te dikke mensen hebben vaker last van nierstenen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier