Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Tacrolimus op langere termijn beter voor getransplanteerde nier

Door Merel Dercksen 

Volgens Oostenrijkse onderzoekers blijft de nierfunctie van getransplanteerde nierpatiënten die ciclosporine slikken beter behouden, wanneer zij overstappen op tacrolimus.

Ciclosporine en tacrolimus behoren tot dezelfde categorie afweeronderdrukkende medicijnen, maar ze werken toch net op een andere manier. Beide werken goed om een getransplanteerde nier te behouden, maar zijn op den duur giftig voor de nieren. Vooral ciclosporine staat daarom bekend. Het omzetten van stabiele getransplanteerde nierpatiënten van tacrolimus naar ciclosporine is vaker onderzocht, en heeft niet in elke studie hetzelfde effect op de nierfunctie.

Wetenschappers uit Oostenrijk hebben nu het omgekeerde onderzocht: het omzetten van stabiele niertransplantatiepatiënten van ciclosporine op tacrolimus. Ze hebben daarbij in het bijzonder gekeken naar het effect op de nierfunctie. Hun 141 deelnemers hebben ze in twee groepen verdeeld: twee derde werd overgezet op tacrolimus en de rest bleef ciclosporine slikken. De nierfunctie hebben ze op verschillende momenten op twee manieren berekend, om afwijkingen zo veel mogelijk uit de resultaten te elimineren.

Over een periode van twee jaar blijft de nierfunctie beter behouden als stabiele patiënten na hun transplantatie overstappen van ciclosporine op tacrolimus, concluderen de onderzoekers na alle data geanalyseerd te hebben. Daarbij hebben ze in aanmerking genomen dat niet iedere patiënt dezelfde nierfunctie had aan het begin van het onderzoek.

sterren Gepubliceerd: woensdag 19-08-2015
Bron: Plos ONE | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Tacrolimus op langere termijn beter voor getransplanteerde nier

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier