Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Synthetische pijnstiller extra gevaarlijk na transplantatie

Door Redactie NierNieuws 

Het gebruik van opioïden, synthetische pijnstillers zoals morfine, verslechtert de resultaten van een niertransplantatie en kan tot een snellere dood leiden. Dat geldt zowel voor het gebruik voor als na de transplantatie. Dat schrijft Renal and Urology News naar aanleiding van onderzoek gepresenteerd op de American Transplant Congress (ATC) in Chicago.

De onderzoekers bekeken resultaten van 75.430 niertransplantaties. Ze onderzochten het verband tussen opioïdegebruik in het jaar voor en na transplantatie en de patiënt- en transplantaatoverleving. Van alle patiënten bleek 43 procent in het jaar voor de transplantatie een synthetische pijnstiller te hebben gebruikt. Opioïdegebruik kwam het meest voor bij vrouwelijke, witte, werkloze en particulier verzekerde ontvangers en bij mensen die al langere tijd dialyseerden.

Na een groot aantal statistische correcties, bleek het hoogst mogelijke opioïdegebruik (meer dan 1000 mg morfine-equivalent per dag) verband te houden met een 45% hogere kans op overlijden en een 28% hoger risico op verlies van het transplantaat. Van die groep bleef volgens de onderzoekers 60% ook na de transplantaties een hoge dosis gebruiken.

Opioïdgebruik op hoog niveau (meer dan 600 mg per dag) in het eerste jaar na transplantatie was ook geassocieerd met slechtere resultaten. Het ging zelfs om een twee keer hoger risico op overlijden en een 68% hoger risico op verlies van de nier in het volgende jaar.

Overigens komt verslaving aan synthetische drugs in de VS steeds meer voor. De onderzoekers stellen dan ook dat hieraan bij het beoordelen en behandelen van transplantatiekandidaten, nu en in de toekomst, meer aandacht zou moeten worden besteed.

sterren Gepubliceerd: woensdag 03-05-2017
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Synthetische pijnstiller extra gevaarlijk na transplantatie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier