Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Supplement voorkomt nierstenen bij epilepsie-dieet

Door Merel Dercksen 

Een dagelijkse dosis kaliumcitraat vermindert het risico op nierstenen bij kinderen met epilepsie met een factor zeven. In een recent onderzoek werden geen bijwerkingen van het supplement gevonden. Nierstenen zijn een veelvoorkomende bijwerking van een dieet dat kinderen voorgeschreven krijgen als ze niet op epilepsiemedicijnen reageren.

Kinderen met epilepsie die niet goed op medicijnen reageren krijgen een steeds vaker een koolhydraatarm dieet voorgeschreven, omdat dat het aantal aanvallen kan helpen verminderen. Maar door dit 'ketogene' dieet neemt de hoeveelheid calcium in hun urine toe en krijgen ze regelmatig nierstenen.

Calcium slaat minder snel neer als de urine citraat bevat. Daarom krijgen patiŽnten met een geschiedenis van nierstenen die calcium bevatten, steeds vaker het advies citraat te gebruiken. Dat zit bijvoorbeeld in citrusvruchten, maar het kan ook in de vorm van een supplement, bijvoorbeeld kaliumcitraat. Artsen van het kinderziekenhuis dat verbonden is aan de Johns Hopkins universiteit, onderzochten of zo'n supplement ook effectief is voor kinderen die behandeld worden met een ketogeen dieet.

Zij keken naar de gegevens van ruim driehonderd kinderen met epilepsie die dit dieet voorgeschreven hadden gekregen. De kinderen die daarbij kaliumcitraat namen, bleken zeven keer minder kans te hebben op nierstenen dan degenen die dit supplement niet slikten. De zuurgraad van hun urine veranderde, maar het supplement had geen invloed op de pH van hun bloed.

Onderzoeksleider dr. Eric Kossoff is ervan overtuigd dat kaliumcitraat een veilige en zeer effectieve manier is om nierstenen te voorkomen. 'Het zou een vast onderdeel moeten worden van de therapie bij alle voorgeschreven ketogene diŽten. Niet alleen bij hen die verhoogde calciumspiegels in hun urine hebben. Als je daarop wacht, ben je misschien te laat.' In het Johns Hopkins ziekenhuis is dat inmiddels ingevoerd.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 31-07-2009
Bron: Pediatrics | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • M. Ballieux, Hoofddorp
    01-08-2009 12:46

    U schrijft over een dieet dat in Nederland maar bij een zeer klein aantal kinderen en een enkele volwassene wordt voorgeschreven. En voor die groep kinderen is het dieet een behandeling die het verschil kan maken tussen een leven met ontelbare epileptische aanvallen per dag, of een weliswaar streng dieet, maar veelal met een betere levenskwaliteit.
    Overigens is de problematiek waar u in het artikel naar verwijst (nierstenen) in Nederland zeer uitzonderlijk, omdat in ons land de vochtrestrictie voor mensen op het dieet niet meer wordt toegepast. Ik ken persoonlijk zeker honderd kinderen op het dieet, en heb slechts een keer gehoord over nierstenen.

    De Epilepsie Vereniging Nederland houdt een officiŽle website over dit dieet bij.
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier