Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Superfood tegen hoge bloeddruk

Door Merel Dercksen 

Redactioneel commentaar

Het allernieuwste 'superfood' voor nierpatiŽnten is granaatappel. Bij dialysepatiŽnten zou het als medicijn ingezet kunnen worden tegen de schade van vrije radicalen. Dat zijn de resultaten van een IsraŽlische studie die werden gepresenteerd tijdens de afgelopen wetenschappelijke bijeenkomst van de American Society of Nephrology.

Met enige regelmaat ontstaat er in de media een kleine of iets minder kleine hype rond een bepaald voedingsmiddel dat zou helpen veelvoorkomende gezondheidsproblemen te bestrijden. De laatste, enkele weken geleden, was watermeloen. Het aminozuur L-arginine zou de bloeddruk verlagen bij mensen met een licht verhoogde bloeddruk. De bijwerkingen zijn alleen zodanig (misselijkheid, buikpijn en diarree) dat het niet als supplement te geven is. Maar watermeloen bevat L-citrulline, dat in het lichaam wordt omgezet in L-arginine. En watermeloen sec heeft de genoemde bijwerkingen niet. Het fruit zou zo voorkomen dat prehypertensie evolueert in een te hoge bloeddruk, wat een belangrijke risicofactor voor hartaanvallen en beroerten is.

Maar het aminozuur zit vooral in de schil, en die eten de meeste mensen niet. Daarnaast zou iemand met een licht verhoogde bloeddruk 6 gram L-citrulline per dag moeten binnenkrijgen om voldoende effect te merken. Wie even doorrekent komt tot de conclusie dat dat anderhalve watermeloen is. Onhaalbaar dus. En zo is het vaak met zogenaamd wondervoedsel.

Eťn voedingsmiddel zou, als je er maar voldoende (lees: onrealistische hoeveelheden) van eet, een probleem helemaal oplossen. In de praktijk werkt het voor veel mensen beter om hun hele voedingspatroon en vaak liever nog hun leefstijl aan te passen, maar dat betekent ook dat je echt verantwoordelijkheid moet nemen. Het wondervoedsel is veel makkelijker, en heeft in feite de functie van een pilletje.

De berichten over de effecten van granaatappelsap bij nierpatiŽnten lijken in eerste instantie in dezelfde hoek te zitten. Granaatappelsap had al de naam de bloeddruk en het cholesterolgehalte te kunnen verlagen, en een bron van antioxidanten te zijn. Ook voor dialysepatiŽnten zou het allerlei voordelen bieden. Maar het verschil met andere onderzoeken is dat de studie die IsraŽlische onderzoekers naar het vruchtensap gedaan hebben, wel bij 'echte' patiŽnten in een realistische situatie plaatsvond, en met normale hoeveelheden sap.

Aan het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa gaven ze 101 hemodialysepatiŽnten een jaar lang, aan het begin van elke dialysesessie, een glas granaatappelsap, of een placebosap. De patiŽnten die het granaatappelsap dronken, bleken uit laboratoriumbepalingen minder last te hebben van ontstekingsverschijnselen, en minder schade te hebben als gevolg van oxidatieve stress door vrije radicalen. Ook werden ze minder vaak vanwege infecties opgenomen in het ziekenhuis.

Het lijkt er dus op dat granaatappelsap als antioxidant werkt, en wel zo sterk dat het voor dialysepatiŽnten echt medicinale eigenschappen heeft. Een kleine kanttekening is wel op zijn plaats: net als andere medicijnen kan granaatappelsap bijwerkingen hebben. In dit geval is dat het hoge kaliumgehalte, wat voor dialysepatiŽnten levensgevaarlijk kan zijn. Wie met het sap wil gaan proberen om hart- en bloedvaten te beschermen tegen snelle slijtage, moet dat dus goed in de gaten houden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 26-11-2010
Bron: EurekAlert | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier