Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Sterven is eigenlijk de grootste bevrijding'

Door Redactie NierNieuws 

Vannacht is op 77-jarige leeftijd Jan Hoet overleden. Hoet was een groot kenner van hedendaagse kunst, en is beroemd geworden door alles wat hij ondernam om zo veel mogelijk mensen hiermee kennis te laten maken. Hij was hier zo succesvol in, dat hij de bijnaam 'Vlaamse kunstpaus' kreeg. Sinds hij nierkanker heeft gehad, was hij dialysepatiënt.

De man met negen levens is toch geveld. Hoewel Hoet dialyseerde en de pensioengerechtigde leeftijd ruim gepasseerd was, was hij nog altijd heel actief in de kunstwereld. Hij reisde daarvoor heen en weer tussen België, waar hij het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent oprichtte, en Duitsland, waar hij ook museumdirecteur geweest is en aanzien had verworven. Afgelopen jaar was hij zelfs regelmatig in China, de dialyse moest dan maar 's nachts tussendoor. Een half jaar geleden ging dat al eens mis toen hij bij een poging het vliegtuig hiervoor te halen instortte, hij bleek een longinfectie te hebben. Hoet overleefde hartinfarcten en een hersenbloeding.

Ziekte vond hij maar niks. Hij zei daar eens over: 'Ziek zijn is vervelend, maar een zieke bezoeken is nog veel erger. Daarom moet de zieke altijd opener en genereuzer zijn dan zijn visite.' Dat loste hij op door zijn ziekenbezoek wanneer mogelijk champagne te schenken. Hoets gezondheid zat hem in de weg bij alle plannen die hij wilde uitvoeren, maar hij weigerde zich daardoor ook maar iets meer te laten beperken dan strikt noodzakelijk. Hoewel hij wel eens gezegd heeft dat 'sterven de grootste bevrijding is', was hij er ook heel stellig in dat hij zich niet als een zieke ging gedragen: 'Liever sterven op het veld dan in een bed'.

Dat laatste is hem niet gelukt, maar het heeft niet veel gescheeld.

In het najaar van 2014 zal in Oostende de manifestatie De Zee van Jan Hoet plaatsvinden, een eerbetoon aan de man die kunst naar de mensen bracht. Hij werkte hier zelf nog aan, tot vandaag zou het een 'gewone' tentoonstelling over de zee zijn. Er is een openbaar online rouwregister voor Jan Hoet geopend.

sterren Gepubliceerd: donderdag 27-02-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Wim Krijbolder
    28-02-2014 22:46

    Een prachtig mens
Overweldigende opbrengst benefietavond

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc.

De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken. Achter hen de zaal met tientallen tafels en een leger vrijwilligers dat stond te popelen de gasten te begeleiden en te bedienen.

Ron Brandsteder, gastheer op het podium, moest helaas beginnen met de vervelende mededeling dat Manuëla Kemp verstek moest laten gaan als gevolg van een struikelpartij. Gelukkig waren daar Monique en Suzanne Klemann voor de reddende assistentie en om te zingen natuurlijk. De gasten werden vervolgens getrakteerd op een avond vol lekker eten, strakke bediening en een keur aan optredens van topartiesten. Voor ieder wat wils: Dries Roelvink, een smartlappenkoor, Ellen ten Damme...

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »

Tien waardevolle tips om de hitte te overleven »

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten. DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag.

Lees meer »


'Sterven is eigenlijk de grootste bevrijding'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier