Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Sterven is eigenlijk de grootste bevrijding'

Door Redactie NierNieuws 

Vannacht is op 77-jarige leeftijd Jan Hoet overleden. Hoet was een groot kenner van hedendaagse kunst, en is beroemd geworden door alles wat hij ondernam om zo veel mogelijk mensen hiermee kennis te laten maken. Hij was hier zo succesvol in, dat hij de bijnaam 'Vlaamse kunstpaus' kreeg. Sinds hij nierkanker heeft gehad, was hij dialysepatiënt.

De man met negen levens is toch geveld. Hoewel Hoet dialyseerde en de pensioengerechtigde leeftijd ruim gepasseerd was, was hij nog altijd heel actief in de kunstwereld. Hij reisde daarvoor heen en weer tussen België, waar hij het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent oprichtte, en Duitsland, waar hij ook museumdirecteur geweest is en aanzien had verworven. Afgelopen jaar was hij zelfs regelmatig in China, de dialyse moest dan maar 's nachts tussendoor. Een half jaar geleden ging dat al eens mis toen hij bij een poging het vliegtuig hiervoor te halen instortte, hij bleek een longinfectie te hebben. Hoet overleefde hartinfarcten en een hersenbloeding.

Ziekte vond hij maar niks. Hij zei daar eens over: 'Ziek zijn is vervelend, maar een zieke bezoeken is nog veel erger. Daarom moet de zieke altijd opener en genereuzer zijn dan zijn visite.' Dat loste hij op door zijn ziekenbezoek wanneer mogelijk champagne te schenken. Hoets gezondheid zat hem in de weg bij alle plannen die hij wilde uitvoeren, maar hij weigerde zich daardoor ook maar iets meer te laten beperken dan strikt noodzakelijk. Hoewel hij wel eens gezegd heeft dat 'sterven de grootste bevrijding is', was hij er ook heel stellig in dat hij zich niet als een zieke ging gedragen: 'Liever sterven op het veld dan in een bed'.

Dat laatste is hem niet gelukt, maar het heeft niet veel gescheeld.

In het najaar van 2014 zal in Oostende de manifestatie De Zee van Jan Hoet plaatsvinden, een eerbetoon aan de man die kunst naar de mensen bracht. Hij werkte hier zelf nog aan, tot vandaag zou het een 'gewone' tentoonstelling over de zee zijn. Er is een openbaar online rouwregister voor Jan Hoet geopend.

sterren Gepubliceerd: donderdag 27-02-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Wim Krijbolder
    28-02-2014 22:46

    Een prachtig mens
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »


'Sterven is eigenlijk de grootste bevrijding'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier