Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sterk wisselende spiegel Prograft verhoogt risico afstoting

Door Gerard Kok 

Niergetransplanteerden bij wie de klaring van tacrolimus veel varieert, lopen een verhoogd risico hun nieuwe nier op de lange duur weer te verliezen. Tacrolimus (Prograft) is een medicijn dat de afweerreactie van het lichaam onderdrukt door de aanmaak van bepaalde afweercellen af te remmen, zodat de nieuwe nier niet wordt afgestoten. Na een transplantatie moeten patiŽnten de rest van hun leven medicijnen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken.

Bij sommige getransplanteerden varieert de snelheid waarmee tacrolimus en mycofenolaatmofetil (MMF) weer uit het lichaam worden verwijderd behoorlijk. Evenals tacrolimus is mycofenolaatmofetil een medicijn dat de afweerreactie van het lichaam onderdrukt, alleen doet dit medicijn dat door de levensduur van afweercellen te verkorten.

De verschillen in de klaring van beide medicijnen suggereert dat er perioden zijn waarbij het immuunsysteem te veel of te weinig wordt onderdrukt. Onvoldoende onderdrukking van het immuunsysteem verhoogt het risico van afstoting van het donororgaan. Overmatige onderdrukking van het immuunsysteem door tacrolimus of mycofenolaatmofetil kan echter op de lange termijn de nieuwe nier aantasten, met mogelijk eveneens verlies van het donororgaan tot gevolg. Rotterdamse artsen wierpen derhalve de hypothese op dat getransplanteerden die veel variatie in de klaring van tacrolimus en mycofenolaatmofetil vertonen, een verhoogd risico lopen de donornier te verliezen.

De artsen onderzochten de gegevens over de klaring van tacrolimus en mycofenolaatmofetil van 297 patiŽnten, die tussen 1 januari 2000 en 31 december 2004 een donornier ontvingen. Bij 34 van hen sloeg het donororgaan niet aan. Er bleek een sterk verband tussen variabele klaring van tacrolimus, en het verlies van het donororgaan. Voor mycofenolaatmofetil bleek zo'n verband echter niet aan te tonen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 23-07-2010
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier