Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Stem op de Vascoscoop!

Door Redactie NierNieuws 

Een klein handzaam echo-apparaatje, waardoor het nooit meer mis gaat met het aanprikken van shunts. Ziet u dat ook wel zitten? Stem dan voor woensdag 9 december 2015, 9:00 op de Vascoscoop en help dit idee naar een eerste plaats in de Ureka Mega Challenge van het UMC Utrecht. Stemmen kan op de site van de Vrienden van het UMC Utrecht en u kunt daarnaast ook nog een like geven op youtube.

De Ureka Mega Challenge is een wedstrijd voor nieuwe ideeën of producten. Het UMC Utrecht wil graag investeren in talent, ondernemerschap en verbetering van de zorg voor de patiënt. Aan goede ideeën ontbreekt het niet, maar vaak stagneren de goede initiatieven en plannen in de realisatiefase. In de Ureka Mega Challenge krijgen de beste ideeën de kans om echt gerealiseerd te worden.

Aanstaande woensdag, 9 december 2015, is de finale. En bij de finalisten zijn Jan Zijlstra en Huibert Tjabbes, die de Vascoscoop bedacht hebben. Dit is een klein echo-apparaatje, dat met klittenband om de arm van een dialysepatiënt vastgemaakt kan worden. De shunt komt zo in beeld, en dat maakt het veel makkelijker om in en keer raak te prikken.

Dr. Peter Blankestijn, nefroloog in het UMC Utrecht: 'de schattingen van hoe vaak er misgeprikt wordt lopen uiteen, tot wel 30%. Zeker is dat het niet nul is, en dat willen we natuurlijk wel. Onder geleide van echo de shunt aanprikken is geen nieuw idee. Maar in de praktijk worden er vaak afgedankte echoapparaten van andere afdelingen gebruikt. Deze apparaten zijn groot en onhandig, en de echokop moet vastgehouden worden om goed te richten. Daarom zijn er dan twee verpleegkundigen nodig om een patiënt aan te prikken.'

'De Vascoscoop is een klein apparaatje, en de verpleegkundige heeft de handen vrij om aan te prikken. Als de Vascoscoop gerealiseerd wordt, zou het aanprikken met echobeeld vele malen gemakkelijker worden. Ik hoop dat dat zo drempelverlagend werkt, dat met echobeeld aanprikken dan gangbare praktijk wordt. Het vermindert niet alleen pijn en bloeduitstortingen bij de patiënt, maar het is ook te verwachten dat het aantal shuntcomplicaties afneemt. En dat willen we natuurlijk allemaal.' Blankestijn ziet het wel zitten dat de Vascoscoop ook aan thuishemodialysepatiënten meegegeven wordt, zodat ook zij of hun partner ervan gebruik kunnen maken.

'De Vascoscoop is een eenvoudige en goedkope manier om het misprikken in shunts te verminderen. Hiermee wordt het aanprikken minder vervelend voor de patiënt, en voorkomen we complicaties. Stem daarom op de Vascoscoop!'

De jury die woensdag bepaalt welk idee de Ureka Mega Challenge 2015 wint, heeft 50.000 euro weg te geven. Om te beslissen wie er met deze prijs vandoor gaat om zijn idee uit te werken, kijken ze niet alleen naar het verhaal van de deelnemers, maar ook naar de reacties uit het veld van de gebruikersgroep. Stem daarom op het youtubefilmpje over de Vascoscoop.

De Vrienden van het UMC Utrecht geven een eigen publieksprijs van 25.000 euro weg. Ook op de site van de Vrienden kunt u stemmen op de Vascoscoop.

De finale is woensdag 9 december van 15:00 tot 17:00 uur en vindt plaats in de collegezaal radiotherapie in het UMC Utrecht. De uitnodiging vindt u hier. Iedereen is welkom, met of zonder spandoek.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 04-12-2015 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Ria, Wormerveer
    04-12-2015 17:53

    Ik ben er zeker voor. Mijn shunt heeft vele bloeduitstortingen. Prikken gaat wel beter.
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »


Stem op de Vascoscoop!

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier