Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Steef Cuijpers ambassadeur voor NephcEurope

Door Jeroen van Setten 

Toen hij 45 was werd Steef Cuijpers getroffen door een hartinfarct. Hij was op dat moment een succesvol stand-up-comedian, aangesloten bij de Comedy Train. Cuijpers had al diverse andere banen en baantjes achter de rug en was behalve cabaretier ook acteur en radiopresentator en -redacteur. Tijdens de ziekenhuisopname voor zijn infarct werd een nieraandoening ontdekt. Cuijpers had veel teveel eiwit in zijn urine, iets waarvan hij zich niet bewust was.

Steef Cuijpers (49) is tegenwoordig onder meer
bekend als de TV-kok van HAK

Omdat hij een stent in een slagader bij zijn hart geplaatst had gekregen, duurde het een jaar voordat veilig een nierbiopsie gedaan kon worden. In 2011 werd dan toch een biopt genomen en bleek dat Cuijpers aan een vorm van Nefrotisch Syndroom leed, Focale Segmentale Glomerulosclerose (FSGS). De meest geëigende behandeling is in zo'n geval het geven van prednisolon (80 mg daags) en dat kreeg hij dan ook. Het eiwitverlies nam af en het leek erop het syndroom onder controle zou komen.

Maar Cuijpers kreeg een oogprobleem door de prednison. 'De oogarts zag maar één oplossing, stoppen met de prednison,' vertelt hij. 'Dat was wel even een afknapper natuurlijk, het leek net goed te gaan!' De volgende optie in het rijtje is ciclosporine, 'maar dat had geen enkel effect, behalve dat mijn nierfunctie achteruit ging. Toen vond mijn nefroloog het tijd worden voor een reisje naar Jack Wetzels in Nijmegen, dé man op dit gebied,' aldus Cuijpers.

In het Radboudumc onderneemt Wetzels nog een poging het eiwitverlies onder controle te krijgen met rituximab, maar ook deze poging mislukt. 'Ik behoor helaas tot het kleine percentage mensen waarbij niets werkt,' vertelt Steef Cuijpers. 'Daarom liet ik in Nijmegen 12 buisjes bloed en een flinke bel urine achter, wie weet kunnen ze er nog eens wat mee.'

Op zoek naar mogelijkheden zinvol te zijn voor mensen met zijn aandoening ontdekte Cuijpers NephcEurope, de stichting die zich hard maakt voor het vinden van een therapie voor het Nefrotisch Syndroom. Op 1 januari van dit jaar gaf Cuijpers het startschot voor de Nieuwjaarsduik van NephcEurope en vandaag, op Zeldzame Ziektedag, presenteert de stichting hem als haar ambassadeur.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 01-03-2014 | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier