Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Steeds vaker nierfalen door extreem fitnessen

Door Jeroen van Setten 

In het Amerikaanse Palm Beach (Florida) luiden artsen de noodklok over een fitnessgekte die jonge, verder gezonde, mensen in het ziekenhuis doet belanden. Het extreem trainen om van overtollig vet af te komen leidt volgens de lokale artsen steeds vaker tot rabdomyolyse. 'Dit is bepaald niet om te lachen,' zegt nefroloog Ron Goldin uit Palm Beach Gardens tegen NaplesNews.com. 'Ik had laatst een patiënt, die eindigde aan de dialyse en komt daar nooit meer van af.'

In de afgelopen twaalf maanden behandelde Goldin tien gevallen van rabdomyolyse bij relatief jonge gezonde mensen. Die hadden vaak deelgenomen aan langlopende trainingsprogramma's die de deelnemers telkens pushen een stapje verder te gaan. In sommige gevallen dus een stap te ver. Bij rabdomyolyse scheuren sommige spieren en geven delen van hun cellulaire inhoud, waaronder myoglobine, vrij aan het bloed. Deze myoglobinedeeltjes kunnen ernstige nierproblemen veroorzaken. 

'Mijn laatste training voelde geweldig', vertelt Amanda Edwards op de website. 'Toen ik klaar was, barstte ik voor mijn gevoel van de energie.' Maar korte tijd later kreeg Edwards zware hoofdpijn, vermoeide spieren en ondraaglijk gezwollen gewrichten. 'Ik kon mijn vingers niet meer buigen. Ik kon zelfs mijn mobiele telefoon meer vasthouden,' vertelt ze. Ook vertoonde haar urine een ongezond donkere kleur.

Trainers van de vele trainings- en fitnesscentra die Florida rijk is, stellen dat ze bij nieuwe klanten altijd heel voorzichtig zijn in het opbouwen van de training. Toch is dat niet altijd een garantie voor het behoud van de nieren. Edwards had net een tweewekelijks trainingsprogramma van tien maanden achter de rug.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 28-02-2014
Bron: NaplesNews.com en andere | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier