Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Steeds vaker nierfalen door extreem fitnessen

Door Jeroen van Setten 

In het Amerikaanse Palm Beach (Florida) luiden artsen de noodklok over een fitnessgekte die jonge, verder gezonde, mensen in het ziekenhuis doet belanden. Het extreem trainen om van overtollig vet af te komen leidt volgens de lokale artsen steeds vaker tot rabdomyolyse. 'Dit is bepaald niet om te lachen,' zegt nefroloog Ron Goldin uit Palm Beach Gardens tegen NaplesNews.com. 'Ik had laatst een patiënt, die eindigde aan de dialyse en komt daar nooit meer van af.'

In de afgelopen twaalf maanden behandelde Goldin tien gevallen van rabdomyolyse bij relatief jonge gezonde mensen. Die hadden vaak deelgenomen aan langlopende trainingsprogramma's die de deelnemers telkens pushen een stapje verder te gaan. In sommige gevallen dus een stap te ver. Bij rabdomyolyse scheuren sommige spieren en geven delen van hun cellulaire inhoud, waaronder myoglobine, vrij aan het bloed. Deze myoglobinedeeltjes kunnen ernstige nierproblemen veroorzaken. 

'Mijn laatste training voelde geweldig', vertelt Amanda Edwards op de website. 'Toen ik klaar was, barstte ik voor mijn gevoel van de energie.' Maar korte tijd later kreeg Edwards zware hoofdpijn, vermoeide spieren en ondraaglijk gezwollen gewrichten. 'Ik kon mijn vingers niet meer buigen. Ik kon zelfs mijn mobiele telefoon meer vasthouden,' vertelt ze. Ook vertoonde haar urine een ongezond donkere kleur.

Trainers van de vele trainings- en fitnesscentra die Florida rijk is, stellen dat ze bij nieuwe klanten altijd heel voorzichtig zijn in het opbouwen van de training. Toch is dat niet altijd een garantie voor het behoud van de nieren. Edwards had net een tweewekelijks trainingsprogramma van tien maanden achter de rug.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 28-02-2014
Bron: NaplesNews.com en andere | Nog geen reacties
Overweldigende opbrengst benefietavond

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc.

De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken. Achter hen de zaal met tientallen tafels en een leger vrijwilligers dat stond te popelen de gasten te begeleiden en te bedienen.

Ron Brandsteder, gastheer op het podium, moest helaas beginnen met de vervelende mededeling dat Manuëla Kemp verstek moest laten gaan als gevolg van een struikelpartij. Gelukkig waren daar Monique en Suzanne Klemann voor de reddende assistentie en om te zingen natuurlijk. De gasten werden vervolgens getrakteerd op een avond vol lekker eten, strakke bediening en een keur aan optredens van topartiesten. Voor ieder wat wils: Dries Roelvink, een smartlappenkoor, Ellen ten Damme...

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »

Tien waardevolle tips om de hitte te overleven »

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten. DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier