Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Steeds minder donatie na overlijden

Door Jeroen van Setten 

Het aantal getransplanteerde nieren blijft in Nederland toenemen, maar dat is niet te danken aan een hogere registratiegraad in het donorregister. De toename is volledig toe te schrijven aan het sterk stijgend aantal levende donoren, elf procent meer in 2016. Het aantal mensen dat doneerde na overlijden, daalde juist, en wel met acht procent. Dit blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Een verklaring hiervoor kan zijn dat steeds minder mensen lijken te overlijden onder omstandigheden die geschikt zijn voor donatie. Volgens de NTS waren het afgelopen jaar van de 7684 overledenen op de IC’s er maar 883 medisch geschikt om te doneren. In 2015 waren dat nog 970 van 7833 overledenen.

Ook hebben nabestaanden vaker geen toestemming gegeven voor donatie. Opvallend is dat nabestaanden vaker een donatie hebben tegengehouden terwijl de overledene wel met toestemming in het Donorregister stond (12 procent versus 7,6 procent in 2015). Daarvoor geeft de NTS geen verklaring.

De wachtlijsten zijn wel weer langer geworden. Voor wat betreft de nieren komt dat mede doordat steeds meer mensen voor een transplantatie worden aangemeld. Vorig jaar 13 procent meer dan in 2015 (1415 tegen 1252).

sterren Gepubliceerd: maandag 16-01-2017
Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Steeds minder donatie na overlijden

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier