Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Steeds meer nierstenen bij kinderen VS

Door Mustafa Alamyar 

Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Harvard hebben in een onderzoek aangetoond dat het aantal kinderen met niersteenlijden drastisch is verhoogd.

De onderzoekers hebben voor hun onderzoek gegevens uit 42 ziekenhuizen gebruikt en hebben over een periode van negen jaar, van 1999 tot 2008, gekeken naar het voorkomen van urolithiasis (niersteenvorming) bij kinderen tot 18 jaar. In totaal werden in de onderzochte periode 7.192 kinderen gediagnosticeerd met nierstenen in de 42 participerende ziekenhuizen.

In 1999 kregen 125 kinderen de diagnose urolithiasis. Negen jaar later waren dat er maar liefst 1.389. Het is waar dat er in 1999 nog maar 9 ziekenhuizen data aanleverden voor de PHIS (Pediatric Health Information System)-database en in 2008 waren dat er 42. Maar na een statistische correctie was er nog steeds een significante toename van het aantal kinderen met nierstenen.

Deze stijging is in een paar eerdere studies gesuggereerd, gezien de verhoogde inname van veel en ongezonde voedsel door de kinderen in de Verenigde Staten, maar het is nooit bewezen met een goed en duidelijk onderzoek. Een ander factor die ook te maken heeft met deze stijging, is het feit dat er ook meer aandacht voor is in de zin van dat er meer kinderurologen zijn, meer verwijzingen en meer technische mogelijkheden.

Een interessant fenomeen en volledig in contrast met de kinderen in de VS, is het feit dat uit een Japans onderzoek is gebleken dat er tussen 1965 en 2008 geen significante stijging te zien was in de incidentie van kinderen met nierstenen in dat land.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 04-01-2011
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier