Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Steeds meer nierkanker door slechte leefstijl

Door Merel Dercksen 

Ernstig overgewicht en een te hoge bloeddruk verhogen het risico op nierkanker. Bij mannen geldt dat ook nog voor te hoge bloedsuikerspiegels en te veel triglyceriden in het bloed, ontdekten onderzoekers in het Zweedse Umeå. Niet vreemd dus, dat ze over de afgelopen tien jaar ook een sterke stijging van het aantal mensen zagen dat nierkanker krijgt. En dat die stijging bij mannen ronduit explosief te noemen is.

Er zijn al vaker studies gedaan waaruit bleek dat er een verband is tussen obesitas en hoge bloeddruk, en het risico op niercelcarcinoom. In het Metabolic Syndrome en Cancer project (Me-Can) hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar het verband tussen nierkanker en andere metabole waarden als glucose, cholesterol en triglyceriden in het bloed. Hiervoor verzamelden ze gegevens van 560.388 mannen en vrouwen uit Noorwegen, Oostenrijk en Zweden.

In de tien jaar die de deelnemers gevolgd werden, kregen 592 mannen en 263 vrouwen niercelcarcinoom. Bij mannen blijkt het risico op nierkanker al verhoogd, tot wel meer dan drie keer, wanneer een van de waarden verhoogd is. Bij vrouwen geldt dat alleen voor een combinatie van meerdere factoren. Behalve voor de BMI: veel te zware vrouwen lopen een verhoogd risico op nierkanker in vergelijking met lichtere vrouwen, ook als hun metabolisme verder in orde is.

In relatief korte tijd zijn mensen veel zwaarder geworden. Overgewicht komt erg vaak voor: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is 54 procent van de mannen en 43 procent van de vrouwen in Nederland te zwaar. Dit heeft direct gevolg voor het aantal Nederlanders dat nierkanker krijgt: de afgelopen tien jaar is dat aantal met 29% (vrouwen) en zelfs 51% (mannen) gestegen. Het totale aantal Nederlanders dat jaarlijks nierkanker krijgt, is daarmee in de periode van 2001 tot en met 2011 toegenomen van 1526 naar 2174. Nierkanker staat inmiddels in de top tien van meest voorkomende vormen van kanker bij Nederlandse mannen. Het is een zeer dodelijke vorm van kanker: in 2011 overleden 943 Nederlanders aan de ziekte.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 22-03-2013
Bron: Plos One | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Kritikus, Udenhout
  24-03-2013 13:45

  hoy.

  Tja, elk pondje gaat door het mondje.
  En de Supermarkten ons maar vol stoppen.

  Kritikus.

 • naliboff
  24-03-2013 11:55

  het is al zeker 20 jaar bekend dat suiker en hoge triglyceriden nierkanker veroorzaken. high triglycerides alleen kan je zo een hartstilstand van krijgen en we weten allemaal dat als je te dik bent je suiker omhoog gaat.
  dit is nieuws????
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier