Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Standaard bloeddrukverlagers vaak zonder reden niet voorgeschreven

Door Merel Dercksen 

Veel patiënten met chronische nierproblemen die volgens de richtlijnen een bepaalde bloeddrukverlager voorgeschreven zouden moeten krijgen, krijgen die niet. In de patiëntendossiers staat hiervoor bijna nooit een reden. Dat biedt ruimte voor verbeteringen in het voorschrijfbeleid.

Medicijnen die inwerken op het RAS (renine-angiotensinesysteem) verlagen de bloeddruk en helpen om eiwituitscheiding met de urine te verminderen. Er zijn veel situaties waarin ze voor mensen met chronische nierproblemen tot de medicijnen van eerste keus behoren. Onderzoekers van het Amerikaanse Winthrop University Hospital hebben een inventarisatie gedaan naar het voorschrijfgedrag rond deze medicijnen.

Ze hebben de elektronische dossiers van patiënten met matige tot ernstige chronische nierschade doorgespit, om te zien of er een RAS-remmer was voorgeschreven. Was dat niet het geval terwijl het volgens de richtlijnen wel zou moeten, dan zochten ze in het dossier naar aantekeningen waaruit op te maken was waarom de patiënt een dergelijk medicijn niet kreeg.

Van de 672 patiënten die eigenlijk een RAS-remmer zouden moeten krijgen, kreeg bijna 40% er geen voorgeschreven. Vergeleken met de nierpatiënten die wel een dergelijk medicijn kregen was deze groep ouder, had een slechtere nierfunctie en minder vaak diabetes. Als er in het dossier stond waarom een patiënt geen RAS-remmer kreeg, was dat meestal vanwege een te hoge kaliumspiegel in het bloed of een geschiedenis van acute nierschade. Maar in meer dan de helft van de gevallen was er helemaal geen reden aangegeven.

De onderzoekers denken dat er vaak ook geen reden voor is, en dat van de patiënten die in aanmerking komen, het aandeel dat een RAS-remmer slikt, nog best omhoog kan.

sterren Gepubliceerd: woensdag 10-06-2015
Bron: The American Journal of the Medical Sciences | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Standaard bloeddrukverlagers vaak zonder reden niet voorgeschreven

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier