Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Stamceltherapie voor nierziekte kan tot tumoren leiden

Door Merel Dercksen 

In AziŽ wordt veel meer geŽxperimenteerd met stamceltherapie bij nierziekten dan in Europa of de VS. In Thailand ontwikkelde een patiŽnt na zo'n behandeling goedaardige tumoren in de nier, een bijwerking die nog niet bekend was.

Voor steeds meer nierziekten wordt gekeken naar stamcellen als mogelijke therapie. Maar stamcellen kunnen ernstige bijwerkingen hebben, zoals kanker. De risico's daarop zijn onder andere afhankelijk van het soort stamcellen dat gebruikt wordt. In AziŽ worden patiŽnten met lupus nefritis al wel met stamcellen behandeld, hoewel ook daar de behandeling nog als experimenteel wordt gezien.

Thaise artsen ontdekten bij een patiŽnt met dit ziektebeeld, die was behandeld met stamcellen afkomstig uit zijn eigen bloed, groeiende massa's in zijn nier. Die ontstonden op de plaatsen waar de stamcellen in de nier geÔnjecteerd waren. Ook had de patiŽnt bloed in zijn urine. Omdat de artsen dachten dat de stamcellen een carcinoom hadden veroorzaakt, hebben ze de aangetaste nier verwijderd.

Uit pathologisch onderzoek bleek daarna dat de nieuwvormingen angiomyolipomen waren. Deze tumoren zijn goedaardig, maar kunnen doordat ze zo rijk zijn aan bloedvaten, gevaarlijke bloedingen opleveren. Deze bijwerking van stamceltherapie is nog niet eerder beschreven. De artsen zijn er wel van overtuigd, dat de vorming van de angiomyolipomen het gevolg is van het toedienen van de stamcellen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 08-07-2010
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier