Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sprookjeshuwelijk van Zweedse kroonprinses met nierpatiŽnt

Door Merel Dercksen 

Kroonprinses Victoria van Zweden en haar verloofde, Daniel Westling, eerder dit jaar; Bron: allthingsroyal.net

Victoria en Daniel Westling

Vandaag treedt de Zweedse kroonprinses Victoria (32) in het huwelijk met haar verloofde, de 36-jarige Daniel Westling. Westling is nierpatiŽnt en ruim een jaar geleden getransplanteerd.

Het was bekend dat er twijfels waren bij de Zweedse koninklijke familie over de geschiktheid van Westling als echtgenoot, vanwege zijn afkomst. Hij was eigenaar van een sportschool en Victoria's personal trainer. Maar hij heeft zich weten aan te passen aan de gewoontes in de betere kringen.

Niet bekend was dat Westling ook nierpatiŽnt is, tot hij vorig jaar 'plotseling' een transplantatie onderging. Zijn vader, medewerker bij de sociale dienst, was de donor.

In Zweden heeft het koningshuis een puur ceremoniŽle functie.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-06-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • kersten, nijmegen
    19-06-2010 21:12

    heb vanmiddag tijdens de dialyse gekeken.
    dit is toch mooi toch
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier