Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sporten in Groningen voor orgaandonatie

Door Merel Dercksen 

Na een orgaantransplantatie kunnen mensen vaak weer een nieuw, actief Ťn sportief leven leiden. Om dit te laten zien, organiseren het UMCG, Stichting Sport en Transplantatie en de Hanzehogeschool Groningen op 18 september het sportevenement 'In beweging voor donatie en transplantatie'. Zowel mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan of op de wachtlijst staan, als niet-getransplanteerden kunnen op die dag deelnemen aan diverse sportactiviteiten in Groningen.

Deelnemers hebben keuze uit elf sportactiviteiten die op verschillende locaties in Groningen plaatsvinden. De dag start met het koningsnummer van de atletiek, de 100 meter sprint in het UMCG. In het ziekenhuis kunnen deelnemers ook tafeltennis en badminton spelen of meedoen aan een sponsorloop op het UMCG-terrein.

Op het Zernike-complex vinden de eerste Nederlandse Kampioenschappen zwemmen voor orgaangetransplanteerden plaats. Op deze locatie kunnen deelnemers ook squash, tennis en volleybal spelen. Voor roeiliefhebbers is er gelegenheid om een rondje door de Groningse grachten te varen en voor de golfliefhebbers is er een rondje 'pitch & putt' op de golfbaan. Wielrenners, ten slotte, kunnen terecht op de wielerbaan van sportpark Corpus den Hoorn.

Verschillende topsporters geven clinics om deelnemers kennis te laten maken met een sport. Maar behalve sport zijn er ook tal van andere zaken te beleven, zoals korte publiekspresentaties over donatie en transplantatie, informatiestands en spelactiviteiten. De organisatoren willen met het evenement de aandacht vestigen op het belang van donatie en op de resultaten van transplantatie. Tegelijk willen zij het belang benadrukken van beweging en sport voor iedereen.

Inschrijving voor het sportevenement staat dan ook open voor iedereen die donatie, transplantatie en sport een warm hart toedraagt: jong, oud, beginner, gevorderde. De inschrijving is gestart via de website van het evenement.

sterren Gepubliceerd: woensdag 02-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier