Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Spinozaprijs voor grondlegger medicijn nierziekten

Door Merel Dercksen 

Foto: Universiteit Utrecht

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) heeft de winnaars van de Spinozaprijzen voor 2010 bekendgemaakt. Een van deze 'Nederlandse Nobelprijzen' voor Nederlands toponderzoek gaat naar prof.dr. Piet Gros, wiens werk aan de basis ligt van de ontwikkeling van medicijnen tegen autoimmuun(nier)ziekten.

Chemicus Piet Gros is een van de vier winnaars die een premie van 2,5 miljoen euro krijgen, te besteden aan een onderzoek van zijn of haar keuze. Dit is de hoogste premie die NWO uitkeert. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun 'voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek'. Gros, hoogleraar Biomacromoleculaire kristallografie aan de Universiteit Utrecht, wijdde zijn professionele leven aan het ophelderen van eiwitstructuren, vooral die, die betrokken zijn bij het immuunsysteem. Hij ontvangt de Spinozaprijs voor het ophelderen van de structuur van het eiwit C3. De complementfactor C3 is een centraal onderdeel van het aangeboren immuunsysteem en speelt een belangrijke rol bij ziektes als SLE.

Om de structuur van een eiwit te bepalen moet het eerst gekristalliseerd worden. Decennia lang lukte het niet het C3 eiwit in zijn kristalvorm te vangen, omdat het eiwit erg groot is. En als het kristal eenmaal gevormd is moet het bestraald worden, waarna een ingewikkelde berekening volgt. Het team van Gros wist het in 2005 uiteindelijk klaar te spelen om de structuur van het C3 eiwit op te helderen. Het resultaat was een driedimensionale 'kaart' waarop de exacte locatie van elk atoom in het 1641 residuen tellende eiwit staat aangegeven. Dit legt de basis voor medicijnontwikkeling op het gebied van reuma, lupus, sepsis en nier-, hart- en vaatziekten.

Hoewel de bekendmaking van de Spinozapremies plaatsvond tijdens het evenement Bessensap in het Museon in Den Haag, laat de officiŽle uitreiking nog even op zich wachten. De vier winnaars mogen het geld en het Spinozabeeldje in het najaar in ontvangst nemen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 09-06-2010
Bron: Kennislink | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier