Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Spiermassa biedt betere overlevingskansen dan extra vet

Door Merel Dercksen 

Een zekere mate van overgewicht biedt nierpatiënten dan misschien wel betere overlevingskansen, het is vooral vetvrije massa die bijdraagt, stellen Taiwanese onderzoekers.

Hoewel overgewicht het risico op nierschade vergroot en de levensverwachting bekort, is bekend dat patiënten die al (gevorderde) nierschade hebben juist langer leven als ze te zwaar zijn: de obesitasparadox. Taiwanese onderzoekers vroegen zich af of het daarbij ook nog wat uitmaakt, waar dat extra gewicht uit bestaat. Zij hebben een onderzoek gedaan onder 326 nierpatiënten die niet van dialyse afhankelijk zijn.

Van al deze patiënten hebben ze met behulp van bioimpedantie de vetvrije massa en de hoeveelheid lichaamsvet bepaald. Vervolgens hebben ze de patiënten op verschillende manieren ingedeeld: naar BMI, naar vetvrije massa naar vetmassa. De onderzoekers vergeleken de deelnemers niet met 'ideale' kandidaten, maar met elkaar. Over een periode van gemiddeld vierenhalf jaar hebben ze vervolgens het aantal cardiovasculaire voorvallen (zoals een hartinfarct) geteld, dat waren er 68. Ook noteerden ze het aantal overlijdensgevallen in die periode: 40.

Uit een analyse van de data blijkt dat de patiënten die binnen de groep de hoogste relatieve vetvrije massa hadden, een lager risico liepen op zowel cardiovasculaire problemen als overlijden. Voor een hoger BMI in zijn algemeenheid zagen de onderzoekers geen verlaagd risico ten opzichte van de andere patiënten.

De vetvrije massa lijkt daarmee een betere indicatie te kunnen geven voor het risico op hart- en vaatproblemen en overlijden, dan de BMI. En dat klinkt dan weer niet zo paradoxaal: het is goed voor te stellen dat wanneer twee patiënten dezelfde BMI hebben maar een verschillende lichaamssamenstelling, degene met een hogere vetvrije massa meer beweegt en daardoor een betere algehele conditie heeft en fittere vaten.

sterren Gepubliceerd: woensdag 29-11-2017
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Digitale testkit voor urineonderzoek thuis

Nierpatiënten uit Salford, in de buurt van Manchester, gaan voor de Britse National Health Services (NHS) een nieuwe tool testen om urineonderzoek te doen. Dat moet uiteindelijk een hoop ritjes naar het ziekenhuislab besparen.

Dipsticks om urine te testen bestaan al heel lang. Maar vaak meten ze maar een waarde, bijvoorbeeld eiwit of de zuurgraad van urine. En de uitkomst is een indicatie, geen nauwkeurige meting. De test die de NHS heeft laten ontwikkelen is hierop gebaseerd, maar dan een stuk uitgebreider en geavanceerder.

De dipstick die bij de test zit meet tien verschillende parameters. Die zijn niet voor iedereen van belang, maar dat betekent wel dat dezelfde test gebruikt zal kunnen worden door nierpatiënten, diabetici, zwangeren en anderen die bepaalde risico's lopen die te monitoren zijn met urinetests. Elk vlakje op de stick kleurt na gebruik binnen een spectrum van acht mogelijkheden. Met behulp van een smartphonecamera kan de patiënt de resultaten uitlezen en met diezelfde telefoon direct doorsturen naar zijn behandelaar.

Lees meer »

Heroïne belangrijke oorzaak amyloïdose in Amerikaanse steden »

Een bepaalde vorm van amyloïdose in de nieren die traditioneel voorkomt bij mensen met auto-immuunaandoeningen, komt in de laatste jaren in Amerikaanse steden vooral voor bij heroïnegebruikers. Amyloïdose is een verschijnsel waarbij eiwitten in het lichaam verkeerd gevouwen zijn en niet (goed) opgeruimd worden. Deze eiwitten hechten zich aan elkaar en slaan als stugge structuren neer in weefsels. Bijvoorbeeld in de nieren, die daardoor steeds slechter functioneren.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.