Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sommige afgekeurde donornieren waren toch te gebruiken geweest

Door Gerard Kok 

Sommige donornieren van overleden donoren worden weggegooid, terwijl ze waarschijnlijk wel geschikt zouden zijn om als donornier te fungeren, zo blijkt uit Canadees onderzoek.

Om te bepalen of de nieren van een overleden donor geschikt zijn om te transplanteren, wordt van de donor een risicoprofiel gemaakt aan de hand van een tiental gegevens, zoals de hoeveelheid creatinine en de wijze van overlijden. Dit risicoprofiel wordt wel de Kidney Donor Risk Index (KDRI) of de Kidney Donor Profile Index (KDPI) genoemd. Hoe lager de waarde op deze schaal, hoe geschikter de nieren zijn voor transplantatie.

Het Canadese onderzoek had tot doel te kijken hoeveel donornieren van overleden donoren in het algemeen worden afgekeurd. Daartoe werden de gegevens van 896 overleden donoren bekeken. Bijna de helft van de nieren van deze donoren werd afgekeurd. Over het geheel genomen scoorden de donoren van de afgekeurde nieren hoger op de KDRI schaal (d.w.z. dat hun nieren waarschijnlijk minder geschikt zouden zijn voor transplantatie). Toch werden veel nieren ook afgekeurd terwijl de donor relatief laag scoorde, wat kan suggereren dat hier nog wat winst te behalen valt. Misschien hadden deze nieren toch wel kunnen worden getransplanteerd.

De onderzoekers claimen dat er meer nieren worden afgekeurd dan op grond van voorgaande onderzoeken mocht worden verwacht. Zij stellen voorts dat sommige nieren die worden afgekeurd op zich geschikt waren geweest voor transplantatie. Verder onderzoek moet uitwijzen waarom soms toch besloten wordt om dergelijke donornieren af te keuren.

sterren Gepubliceerd: donderdag 17-12-2015
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Sommige afgekeurde donornieren waren toch te gebruiken geweest

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier