Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Software ondersteunt huisarts bij opsporen beginnende nierschade

Door Gerard Kok 

Een Australisch experiment om met behulp van software potentiële nierpatiënten te identificeren is een succes gebleken. De software waarschuwt huisartsen welke patiënten verder moeten worden onderzocht op nierproblemen, ook al hebben deze patiënten geen zichtbare symptomen. Nierproblemen worden hierdoor eerder ontdekt, en dat is op de lange duur zowel goed voor de patiënt, als voor de Australische zorgkosten.

De Australische gezondheidszorg heeft, net als de Amerikaanse en Europese, te maken met een groeiend aantal nierpatiënten, en daarmee stijgende kosten voor de behandeling van deze patiënten. Eén van de problemen daarbij is dat nierproblemen vaak pas in een gevorderd stadium worden ontdekt, wat de kosten voor een behandeling nog verder opdrijft. Vroeg ontdekken voorkomt dat de behandeling duur wordt, en is ook beter voor de patiënt, maar huisartsen laten vaak na te checken op beginnende nierproblemen, omdat er geen symptomen zijn. Screenen van de hele bevolking om nierpatiënten te identificeren is echter te duur.

In het kader van het experiment werd daarom software geschreven die huisartsen kon helpen om beginnende nierproblemen te signaleren, en vervolgens de beste behandeling te kiezen. Daarbij werd gebruik gemaakt van een aantal al bestaande softwarepakketten. Deze pakketten deden 'het zware werk', zoals het identificeren van patiënten op basis van risicofactoren, of het suggereren van een behandelplan, de nieuwe software, 'eMAP:CKD' (Electronic Management and Assistance in Primary care, Chronic Kidney Disease) gedoopt, knoopte alles aan elkaar.

Ter evaluatie van de software werd deze voor een periode van 15 maanden ingezet. Na 15 maanden waren iets meer dan 175.000 patiënten door de software geanalyseerd. Vergeleken met een situatie zonder software, bleken er meer patiënten gediagnosticeerd te zijn met een nierziekte, terwijl deze patiënten betere bloed- en urinewaarden hadden, wat suggereert dat het monitoren en behandelen van deze patiënten beter ging dan zonder software.

Het experiment kan dus een succes genoemd worden. Huisartsen konden met behulp van de software eerder zien dat er sprake was van nierproblemen, en dat maakt het mogelijk eerder te beginnen met de behandeling, wat uiteindelijk beter is voor de patiënt en de kosten voor de zorg. Wellicht dat vergelijkbare oplossingen ook op andere gebieden van zorg ingezet kunnen worden.

In Nederland biedt Gezonde Nieren de pakketten FIND en GUIDE aan, die ook bestemd zijn voor huisartsen. Deze software biedt ondersteuning bij het vroegtijdig signaleren van (mogelijke) nierschade en het vervolgens behandelen van de patiënt.

sterren Gepubliceerd: donderdag 03-11-2016
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »


Software ondersteunt huisarts bij opsporen beginnende nierschade

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier