Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Snelle stijging orgaandonoren in Israel

Door Yvette van der Schaaf 

In 2011 is het aantal postmortale orgaandonoren in IsraŽl met ongeveer de helft toegenomen. Levende (nier)donaties zijn met tweederde gegroeid. Met in totaal zoín 28 donoren per miljoen inwoners (12 postmortaal en 16 levend) presteert IsraŽl nog wel steeds onder het huidige Nederlandse niveau. De IsraŽlische wachtlijst is niet veel korter geworden.

De betere resultaten in 2011 zijn te danken aan de voortgaande invoering van recente wetwijzigingen. Waarmee een intensieve informatiecampagne gepaard ging. De historisch lage donatiecijfers hebben religieuze achtergronden. Zo kost het moeite om hersendood als doodsoorzaak geaccepteerd te krijgen. Maar tegenwoordig krijgt orgaandonatie als religieuze verplichting meer aandacht. Zo zijn ook de familieweigeringen gedaald van 55% naar 45%.†

Ook ontvangen levende donoren vanaf augustus 2010 adequate financiŽle compensatie. Deze omvat onder meer gederfde inkomsten, diverse verzekeringen en een week vakantie om te herstellen.

In april zal vervolgens een nieuwe regeling in werking treden. Burgers die zich voor 1 april 2012 als donor hebben laten registreren krijgen voorrang op de wachtlijst, evenals hun eerstegraads familieleden. Natuurlijk geldt dat ook voor levende donoren en mensen die al eens als nabestaande hebben ingestemd met donatie. De overige burgers moeten, na hun donorregistratie, drie jaar wachten voor zij gebruik kunnen maken van de voorrangsregeling. Kinderen en mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren krijgen nog steeds absolute voorrang.

De hoogste prioriteit kennen kandidaten die zelf hebben gedoneerd of hebben ingestemd met donatie door een overleden familielid. Daarna komen de houders van een donorkaart, gevolgd door hun eerstegraads verwanten.

De donorkaart geeft†puur de wens van de potentiŽle donor weer. Na diens dood†wordt†zijn familie altijd geraadpleegd en die heeft dan het recht om orgaandonatie alsnog te weigeren.†

Het aantal donorregistraties is de afgelopen†jaren sterk gegroeid. Maar eind 2011†betreffen die registraties nog steeds minder dan 10% †van de IsraŽlische bevolking. Naarmate de deadline van 1 april nadert, sluiten meer burgers aan in de rij om zich als donor te laten registreren.

sterren Gepubliceerd: maandag 26-03-2012
Bron: Haaretz | Nog geen reacties
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier