Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Slimme stethoscoop voorspelt effect vergruizing nierstenen

Door Merel Dercksen 

Een 'slimme' stethoscoop, die kan meten of schokgolven die worden toegediend om nierstenen te vergruizen hun doel treffen, blijkt ook te kunnen voorspellen of de behandeling wel zinvol is. Dat kan al voordat de vervelende bij-effecten van de vergruizing optreden.

Enige jaren geleden is de slimme stethoscoop ontworpen door onderzoekers van Southampton University en Precision Acoustics, om na te kunnen gaan of een vergruizingsbehandeling voor nierstenen succesvol is geweest. Het apparaat werkt als volgt: het analyseert het geluid van de schokgolven die in het lichaam echo's oproepen doordat ze weerkaatsen. Aan de hand van deze metingen bepaalt de slimme stethoscoop van elke schokgolf of die de steen heeft geraakt.

Tot nu toe was het gebruikelijk om na 3.000 schokgolven te kijken. Maar uit tests aan de Guy's and St Thomas' Foundation Trust in Londen blijkt dat de meting al na 500 toegediende schokgolven een betrouwbaar resultaat geeft. Als meer dan de helft van deze golven succesvol doel heeft getroffen, is het zinvol de vergruizingsbehandeling voort te zetten, stelt projectleider prof. Tim Leighton van het Southampton's Institute of Sound and Vibration Research.

Volgens Leighton is dit een cruciaal verschil met 3.000, omdat bij 500 schokgolven nog geen van de bij-effecten van een niersteenvergruizingsbehandeling aangevangen heeft. Als minder dan de helft van de 500 schokgolven succesvol is geweest, is het beter te stoppen omdat de behandeling dan niet geschikt is voor de betreffende steen. En: 'Als je een steen hebt die na 500 keer al in gruzelementen ligt zouden die 2.500 extra je niet geholpen hebben, die leveren dan alleen maar nierschade op.

Een artikel naar aanleiding van het onderzoek is verschenen in Proceedings of the Royal Society A.

sterren Gepubliceerd: zondag 16-12-2012
Bron: The Engineer | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier