Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Slechte rekenvaardigheid vermindert kans op transplantatie

Door Merel Dercksen 

Veel nierpatiŽnten hebben moeite met het afwegen van voor- en nadelen van een behandeling, als er gesproken wordt in percentages en kansen. Dat lijkt invloed te hebben op hun behandeling: zij maken namelijk minder kans op een transplantatie dan patiŽnten die wel goed kunnen rekenen.

Zorgverleners praten over risico's en voordelen van mogelijke behandelingen in termen van frequentie, percentages en verhoudingen. Maar veel mensen hebben moeite met rekenen, en met het interpreteren van cijfers, percentages en kansen. Dat maakt het moeilijk voor deze patiŽnten om de informatie correct te interpreteren en op waarde te schatten.

In een gezamenlijk onderzoek van de afdelingen nierziekten en psychiatrie van de universiteit van Pittsburgh, keken wetenschappers naar de rekenvaardigheid van 187 nierpatiŽnten. Hiervoor vroegen ze de patiŽnten een test van drie vragen te maken. Ook onderzochten ze hun algemene psychische welzijn, hun cognitief functioneren en de manier waarop de nierziekte behandeld werd. Bij degenen die niet getransplanteerd waren ten slotte, keken de onderzoekers ook of deze patiŽnten wel op de wachtlijst stonden.

Van de deelnemers kon meer dan de helft geen, of maximaal ťťn vraag goed beantwoorden. Deelnemers met zo'n slechte rekenvaardigheid waren sterker vertegenwoordigd onder Afro-Amerikanen, vrouwen en werklozen, maar de onderzoekers vonden hen onder alle subgroepen die ze onderscheidden.

Na een correctie voor demografische kenmerken constateerden de onderzoekers dat een betere rekenvaardigheid relatief vaak samengaat met een transplantatie, of een actieve status op de wachtlijst. Ze vonden onder dialysepatiŽnten geen verband tussen rekenvaardigheid en de manier van dialyseren, of met de toegang tot de bloedbaan bij hemodialysepatiŽnten (shunt of katheter).

Slechte rekenvaardigheid komt onder nierpatiŽnten dus veel voor. En het lijkt erop, dat dat een barriŤre opwerpt voor het ondergaan van een transplantatie. Artsen zouden er daarom over moeten denken, hulpmiddelen te gebruiken die ervoor zorgen dat hun patiŽnten de cijfermatige informatie die ze krijgen, toch goed kunnen begrijpen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 05-06-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier