Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sirolimus levert toch geen voordeel op bij cystenieren

Door Merel Dercksen 

In tegenstelling tot de resultaten uit een eerdere studie, blijkt het medicijn sirolimus toch geen duidelijke voordelen op te leveren bij cystenieren. Het verwante everolimus lijkt wel een licht positief effect te hebben: de niercysten groeien iets minder snel.

Eerder dit jaar maakten Italiaanse onderzoekers de resultaten bekend van een studie die een half jaar duurde, waarbij zij patiŽnten met autosomaal dominante polycystische nieren sirolimus (Rapamune) gaven. Dit medicijn leek de groei van de cysten te kunnen remmen. Het had geen invloed op de nierfunctie van de patiŽnten, maar de onderzoekers vonden de resultaten bemoedigend genoeg om een langere studie aan te bevelen.

In het New England Journal of Medicine zijn deze week twee langere onderzoeken naar cystenieren verschenen. In het ene, Zwitserse, kregen 100 volwassen patiŽnten anderhalf jaar sirolimus, of de standaardzorg. Hun nierfunctie was nog maar weinig tot niets afgenomen. Na anderhalf jaar waren de nieren in totaal gemiddeld even veel gegroeid in de sirolimusgroep als in de controlegroep. De onderzoekers maken, anders dan in het Italiaanse onderzoek, geen onderscheid tussen cysten en gezond nierweefsel, maar kijken alleen naar het totale volume van de nieren.

In beide groepen was de nierfunctie aan het eind van het onderzoek vergelijkbaar. Wel hadden degenen die sirolimus gebruikt hadden, na afloop vaker eiwit in de urine dan de patiŽnten uit de controlegroep. Uit dit onderzoek blijkt op iets langere termijn dus geen positief effect van sirolimus op de groei van de nieren bij polycystische nieren, en wel een licht negatief effect op de eiwituitscheiding.

Een ander onderzoek, dat op hetzelfde moment verschenen is, heeft plaatsgevonden in Duitsland en Oostenrijk. In deze studie kregen de deelnemers twee jaar lang everolimus (Certican), dat net als sirolimus een zogenaamde mTOR-remmer is, of een placebo. Aan dit onderzoek namen ruim 400 patiŽnten deel. Na twee jaar constateerden de onderzoekers een minder sterke groei van zowel het volume van de cysten, als van het totale niervolume, in de groep die everolimus kreeg, vergeleken met de placebogroep. Maar de vertraagde groei van de niercysten zorgde er niet voor, dat de nierfunctie bij deze patiŽnten ook minder snel achteruit ging.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 27-08-2010
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier