Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Screening cystenieren bij kinderen zinloos

Door Merel Dercksen 

Kinderen met erfelijke cystenieren hebben niet minder symptomen wanneer de diagnose zeer vroegtijdig is gesteld, dan wanneer dat pas gebeurt als ze klachten krijgen. Wel is het belangrijk dat ze onder behandeling komen zodra ze de eerste symptomen gaan vertonen, maar dat kan eenvoudig in de gaten gehouden worden met af en toe een bloeddrukmeting.

Autosomaal dominante polycystische nieren (ADPKD), de meest voorkomende erfelijke nierziekte, is op de kinderleeftijd al aanwezig. Maar vaak krijgen patiŽnten pas op volwassen leeftijd serieuze klachten van deze cystenieren. Het nut van screenen bij kinderen is daarom ook niet onomstreden. Britse onderzoekers hebben twee groepen kinderen vergeleken die gedurende meerdere jaren onder controle waren. Bij de ene groep was de diagnose kort na de geboorte gesteld, op basis van een echo die gemaakt werd omdat de ziekte in de familie voorkwam. Bij de andere kinderen was de ziekte ontdekt toen ze met de eerste klachten bij de dokter kwamen.

De onderzoekers constateerden dat het aantal kinderen met vergrote nieren, hoge bloeddruk, kleine hoeveelheden eiwit in de urine en een afgenomen filtratiesnelheid in beide groepen relatief gesproken even groot was. Daaruit concluderen ze dat het voor de symptomen die niergerelateerd zijn, niet uitmaakt of de cystenieren al direct na de geboorte opgespoord worden of pas als de kinderen klachten beginnen te krijgen. Wel doen ze de aanbeveling om bij kinderen die risico lopen, omdat de aandoening in de familie zit, de bloeddruk in de gaten te houden.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 21-09-2010
Bron: Pediatric Nephrology | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier