Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Scholieren leren over nieren

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

Vandaag is het World Kidney Day en dit jaar is het thema 'kinderen en nierziekten'. Daarom krijgen scholieren van basisscholen in de regio's Utrecht, Nijmegen en Groningen les over nieren en hoe je goed voor je nieren zorgt. Artsen, onderzoekers en patiënten geven de les, op initiatief van hoogleraar nierfysiologie Joost Hoenderop van het Radboudumc in samenwerking met de Nierpatiënten Vereniging Nederland, de Nierstichting en het UMC Utrecht.

Leven met chronische nierschade is zwaar. Maar je kunt zelf veel doen om nierschade tegen te gaan en dat kan je beter zo vroeg mogelijk leren. Onderzoekers en artsen van UMC Groningen, Radboudumc Nijmegen en UMC Utrecht gaan samen met nierpatiënten langs bij leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen in de directe omgeving van het betreffende UMC. Aan de hand van een filmpje, het verhaal van een nierpatiënt en proefjes leren zij hoe je nieren werken. Zo gaan de leerlingen proefjes doen die de filterfunctie van de nier laten zien, en testjes doen met zout.

Ook komt aan bod hoe je goed voor je nieren zorgt (bijvoorbeeld door minder zout te eten) en waarom dat belangrijk is. Dat de nieren afvalstoffen uit het bloed filteren, weten veel mensen wel. Maar de nieren doen meer. Ze regelen de bloeddruk, zorgen voor optimale vocht- en zouthuishouding in je lichaam en produceren hormonen die betrokken zijn bij de aanmaak van rode bloedcellen en botten.

Joost Hoenderop, hoogleraar nierfysiologie en initiatiefnemer van deze actie: Onze nieren vormen een wonderbaarlijke zeef van ons lichaam en zuiveren maar liefst 300 keer per dag ons bloed van alle schadelijke stoffen. Organen waar we zuinig op moeten zijn.'

sterren Gepubliceerd: donderdag 10-03-2016 | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »


Scholieren leren over nieren

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier