Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Schippers wil snel opstomen naar rampgebied

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Laat ik beginnen met het goede nieuws. Edith Schippers, de kersverse VVD-minister die onze gezondheid in haar portefeuille heeft, wil fusies tussen bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzekeraars gaan verbieden. Dat wil zeggen, als dat mag van Brussel, zegt ze er snel bij. Maar ze gaat er heus hard voor lobbyen.

Noem me achterdochtig, maar in het licht van alle andere plannen die de minister de afgelopen week lanceerde om de gezondheidszorg voor de overheid en haar eigen gezonde achterban goedkoper, en voor verzekeraars en commerciŽle zorgaanbieders lucratiever te maken, is dat een schrale troost.

De rest van Schippers' brief aan de Kamer staat namelijk bol van de plannen op weg naar de heilstaat waarin de gezondheidszorg een vrije markt is. En dat onder het mom van noodzakelijke bezuinigingen.

Natuurlijk is het heel goed mogelijk dat individuele zorgproducten door de concurrentie goedkoper worden. Dat is zelfs waarschijnlijk. Maar op een vrije markt is elke commerciŽle aanbieder van nature uit op groei. Dus is het net zo waarschijnlijk dat in de race naar het grote geld steeds meer handelingen zullen worden verricht. Iets wat nu al op veel plaatsen gebeurt. Die extra kosten drukken straks niet op Schippers' begroting, maar, via de verzekeraars, op de premies van de zorgconsumenten. Schippers haalt dus haar doelen wel, maar de burger is de klos.

En jammer genoeg kan het nog erger. De minister moedigt zorgverzekeraars aan 'nog krachtiger te beoordelen of bepaalde zorg daadwerkelijk noodzakelijk is'. Ze hoopt daarmee waarschijnlijk de hierboven door mij voorspelde groei tegen te gaan. Dat het mede door deze insteek is dat de VS het grootste derdewereldland op het gebied van de gezondheidszorg werd, is haar klaarblijkelijk ontgaan.

Enfin. Laten wij maar hopen dat de Kamer wijzer is dan mevrouw Schippers en kiest voor alle burgers, in plaats van voor een nietsontziende en volkomen ondoordachte beperking van de overheidsuitgaven.

Lees: 'Zorg die werkt: de beleidsdoelstellingen van de minister van (VWS)'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 28-01-2011 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier