Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Schimmelinfecties vaak dodelijk bij sterk verminderde afweer na transplantatie

Door Merel Dercksen 

Transplantatiepatiënten lopen een verhoogd risico op invasieve schimmelinfecties, omdat ze een verminderde afweer hebben als gevolg van de gebruikte medicatie. Deze infecties kunnen dodelijk zijn. Uit onderzoek in een transplantatiecentrum in India blijkt dat twee schimmelsoorten verantwoordelijk zijn voor bijna al deze infecties. Tijdige en vooral juiste behandeling helpt.

Mensen dragen vaak niet alleen bacteriën, maar ook schimmels bij zich, die in normale omstandigheden geen problemen geven. Maar in afwijkende omstandigheden, zoals een verminderde afweer door medicijngebruik na transplantatie, kunnen deze schimmels zich uitbreiden en een infectie veroorzaken. Een invasieve schimmelinfectie geeft vaak klachten die vrij algemeen zijn, wat de diagnose lastig maakt.

Onderzoekers van een transplantatiecentrum in Ahmedabad, India, hebben geïnventariseerd hoeveel niertransplantatiepatiënten in hun centrum de afgelopen jaren een invasieve schimmelinfectie opliepen, met welke klachten zij zich presenteerden, waarmee ze besmet waren en hoe ze op de behandeling reageerden. Ook zijn de onderzoekers nagegaan of er specifieke risicofactoren zijn aan te wijzen voor het oplopen van een dergelijke infectie.

Onderwerp van studie waren 1900 patiënten die in de jaren 2010-2015 een niertransplantatie hadden ondergaan. Bij 30 van hen was een invasieve schimmelinfectie vastgesteld. Het komt dus niet vreselijk vaak voor. Maar de onderzoekers zien wel regelmatigheden. Het grootste deel van de patiënten betrof redelijk jonge mannen. Allemaal gebruikten ze drie verschillende anti-afstotingsmedicijnen tegelijkertijd en hadden ze kort geleden een breed-spectrum antibioticum gekregen. Vaak onterecht: de meeste patiënten werden verder onderzocht omdat ze aanhoudende koorts hadden die niet op het antibioticum reageerde - vermoedelijk omdat hun klachten het gevolg waren van de schimmelinfectie en niet van een bacteriële infectie.

Veel van de patiënten waren besmet met een Aspergillus-soort, maar vooral met Candida albicans. Dit is een gist die heel veel mensen zonder problemen in beperkte mate bij zich dragen. Hoewel de patiënten met geschikte medicatie behandeld werden en hun afweeronderdrukkende medicijnen tijdelijk verlaagd werden, overleden negen van de 30 patiënten. Daarnaast verloren nog eens zes van hen hun nier.

Naast een zeer sterke onderdrukking van de afweer en gebruik van breedspectrumantibiotica stelden de onderzoekers nog meer risicofactoren vast voor het oplopen van een invasieve schimmelinfectie. Patiënten die tegelijkertijd een infectie met het cytomegalovirus doormaakten liepen een hoger risico, evenals patiënten met diabetes. Preventie van schimmelinfecties bij niertransplantatiepatiënten die om wat voor reden dan ook slechter bestand zijn tegen indringers dan hun medepatiënten, is een manier om onnodige infecties te voorkomen. Maar uit deze studie blijkt vooral ook eens te meer het belang van het juiste onderscheid tussen een infectie met een bacterie, of een met een schimmel.

sterren Gepubliceerd: maandag 16-01-2017
Bron: Renal Failure | Nog geen reacties
Schommeling medicijnspiegel beÔnvloedt afweercellen na transplantatie

Patiënten hebben zelf aardig wat invloed op een goede afloop na een niertransplantatie door hun medicijnen elke dag trouw in de dezelfde dosis en op hetzelfde tijdstip in te nemen. Als ze dat niet doen, dan kunnen schommelingen in de bloedwaardes van de afweeronderdrukkende medicijnen ertoe leiden dat de nieuwe nier minder goed werkt en in het ergste geval wordt afgestoten. Maar ook patiënten die hun medicijnen wel altijd netjes op tijd innemen kunnen schommelende bloedwaardes hebben. Aleixandra Mendoza Rojas, biomoleculair onderzoeker en promovendus aan het Erasmus MC, wil in haar promotieonderzoek ontrafelen hoe medicatieschommelingen effect hebben op het afweersysteem. Onlangs publiceerde zij met medeonderzoekers een artikel hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Expert Review of Clinical Immunology.

Lees meer »

Oplossing voor BK-virus in getransplanteerd orgaan kan op mensen getest gaan worden »

Het bedrijf Hybridize Pharma, door de oprichters in het gesprek ingekort to Hybridize, is een farmaceutische spin-off van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die in september van 2019 is gestart. De missie van Hybridize is het ontwikkelen van innovatieve op RNA (= eiwit) gebaseerde therapieën die specifiek gericht zijn op virussen die worden gereactiveerd bij personen met een verzwakt immuunsysteem.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Schimmelinfecties vaak dodelijk bij sterk verminderde afweer na transplantatie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier