Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Schimmelinfecties vaak dodelijk bij sterk verminderde afweer na transplantatie

Door Merel Dercksen 

Transplantatiepatiënten lopen een verhoogd risico op invasieve schimmelinfecties, omdat ze een verminderde afweer hebben als gevolg van de gebruikte medicatie. Deze infecties kunnen dodelijk zijn. Uit onderzoek in een transplantatiecentrum in India blijkt dat twee schimmelsoorten verantwoordelijk zijn voor bijna al deze infecties. Tijdige en vooral juiste behandeling helpt.

Mensen dragen vaak niet alleen bacteriën, maar ook schimmels bij zich, die in normale omstandigheden geen problemen geven. Maar in afwijkende omstandigheden, zoals een verminderde afweer door medicijngebruik na transplantatie, kunnen deze schimmels zich uitbreiden en een infectie veroorzaken. Een invasieve schimmelinfectie geeft vaak klachten die vrij algemeen zijn, wat de diagnose lastig maakt.

Onderzoekers van een transplantatiecentrum in Ahmedabad, India, hebben geïnventariseerd hoeveel niertransplantatiepatiënten in hun centrum de afgelopen jaren een invasieve schimmelinfectie opliepen, met welke klachten zij zich presenteerden, waarmee ze besmet waren en hoe ze op de behandeling reageerden. Ook zijn de onderzoekers nagegaan of er specifieke risicofactoren zijn aan te wijzen voor het oplopen van een dergelijke infectie.

Onderwerp van studie waren 1900 patiënten die in de jaren 2010-2015 een niertransplantatie hadden ondergaan. Bij 30 van hen was een invasieve schimmelinfectie vastgesteld. Het komt dus niet vreselijk vaak voor. Maar de onderzoekers zien wel regelmatigheden. Het grootste deel van de patiënten betrof redelijk jonge mannen. Allemaal gebruikten ze drie verschillende anti-afstotingsmedicijnen tegelijkertijd en hadden ze kort geleden een breed-spectrum antibioticum gekregen. Vaak onterecht: de meeste patiënten werden verder onderzocht omdat ze aanhoudende koorts hadden die niet op het antibioticum reageerde - vermoedelijk omdat hun klachten het gevolg waren van de schimmelinfectie en niet van een bacteriële infectie.

Veel van de patiënten waren besmet met een Aspergillus-soort, maar vooral met Candida albicans. Dit is een gist die heel veel mensen zonder problemen in beperkte mate bij zich dragen. Hoewel de patiënten met geschikte medicatie behandeld werden en hun afweeronderdrukkende medicijnen tijdelijk verlaagd werden, overleden negen van de 30 patiënten. Daarnaast verloren nog eens zes van hen hun nier.

Naast een zeer sterke onderdrukking van de afweer en gebruik van breedspectrumantibiotica stelden de onderzoekers nog meer risicofactoren vast voor het oplopen van een invasieve schimmelinfectie. Patiënten die tegelijkertijd een infectie met het cytomegalovirus doormaakten liepen een hoger risico, evenals patiënten met diabetes. Preventie van schimmelinfecties bij niertransplantatiepatiënten die om wat voor reden dan ook slechter bestand zijn tegen indringers dan hun medepatiënten, is een manier om onnodige infecties te voorkomen. Maar uit deze studie blijkt vooral ook eens te meer het belang van het juiste onderscheid tussen een infectie met een bacterie, of een met een schimmel.

sterren Gepubliceerd: maandag 16-01-2017
Bron: Renal Failure | Nog geen reacties
Doorzichtige organen als tussenstap naar printen

Onderzoekers in München zijn erin geslaagd organen doorzichtig te maken met behulp van een oplosmiddel. Doordat dit oplosmiddel de cellen wel laat zitten, kunnen ze vervolgens het orgaan op celniveau in beeld brengen. Dit beeld gebruiken ze om nieuwe organen te printen. De onderzoekers beginnen met een pancreas en hopen over vijf tot zes jaar nieren te kunnen printen op basis van deze techniek.

Het LUMC werkt met een oplosmiddel dat alle cellen van een orgaan weg wast, waarna alleen de collageenstructuur, het 'skelet', overblijft. Andere centra proberen organen te maken op basis van CT- en MRI scans. In München hebben ze nog een andere benadering. Ze hebben een oplosmiddel ontwikkeld dat een orgaan doorzichtig maakt, terwijl de cellen blijven zitten. Dit doorzichtige orgaan kunnen ze vervolgens scannen met lasertechniek, die zo nauwkeurig is dat ze elke cel kunnen zien zitten.

Op basis van het beeld dat deze microscopische scantechniek produceert, willen de onderzoekers eerst de structuur van het orgaan printen en het vervolgens injecteren met stamcellen. Ze hopen op deze manier eerst een werkende pancreas te maken en over vijf of zes jaar een nier. Als alles gaat zoals gepland zouden klinische studies met de geprinte organen een aantal jaar daarna kunnen starten.

Lees meer »

Medicijnen tegen afstoting stuk goedkoper na verlopen patent »

Nadat er generieke versies van de geneesmiddelen tacrolimus en mycofenolzuur op de Amerikaanse markt waren toegelaten, gingen de kosten die zowel patiënten als verzekeringsmaatschappijen voor deze medicijnen moesten maken, een stuk omlaag. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Michigan.

Lees meer »

Kruisproef voor terugkeer FSGS na transplantatie »

Hoe kun je als onderzoeker een nieuw jaar beter beginnen dan met de wetenschap dat een subsidieaanvraag die je hebt ingediend, gehonoreerd is en dat je dus serieuze stappen in je werk kunt zetten? Dr. Rutger Maas, nefroloog in het Radboudumc in Nijmegen, kan zijn eerdere onderzoeken naar nefrotisch syndroom vanuit een vernieuwende invalshoek voortzetten. Maas is gespecialiseerd in ziekten van de glomeruli, de feitelijke nierfilters.

Lees meer »


Schimmelinfecties vaak dodelijk bij sterk verminderde afweer na transplantatie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier