Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Schimmelinfecties vaak dodelijk bij sterk verminderde afweer na transplantatie

Door Merel Dercksen 

Transplantatiepatiënten lopen een verhoogd risico op invasieve schimmelinfecties, omdat ze een verminderde afweer hebben als gevolg van de gebruikte medicatie. Deze infecties kunnen dodelijk zijn. Uit onderzoek in een transplantatiecentrum in India blijkt dat twee schimmelsoorten verantwoordelijk zijn voor bijna al deze infecties. Tijdige en vooral juiste behandeling helpt.

Mensen dragen vaak niet alleen bacteriën, maar ook schimmels bij zich, die in normale omstandigheden geen problemen geven. Maar in afwijkende omstandigheden, zoals een verminderde afweer door medicijngebruik na transplantatie, kunnen deze schimmels zich uitbreiden en een infectie veroorzaken. Een invasieve schimmelinfectie geeft vaak klachten die vrij algemeen zijn, wat de diagnose lastig maakt.

Onderzoekers van een transplantatiecentrum in Ahmedabad, India, hebben geïnventariseerd hoeveel niertransplantatiepatiënten in hun centrum de afgelopen jaren een invasieve schimmelinfectie opliepen, met welke klachten zij zich presenteerden, waarmee ze besmet waren en hoe ze op de behandeling reageerden. Ook zijn de onderzoekers nagegaan of er specifieke risicofactoren zijn aan te wijzen voor het oplopen van een dergelijke infectie.

Onderwerp van studie waren 1900 patiënten die in de jaren 2010-2015 een niertransplantatie hadden ondergaan. Bij 30 van hen was een invasieve schimmelinfectie vastgesteld. Het komt dus niet vreselijk vaak voor. Maar de onderzoekers zien wel regelmatigheden. Het grootste deel van de patiënten betrof redelijk jonge mannen. Allemaal gebruikten ze drie verschillende anti-afstotingsmedicijnen tegelijkertijd en hadden ze kort geleden een breed-spectrum antibioticum gekregen. Vaak onterecht: de meeste patiënten werden verder onderzocht omdat ze aanhoudende koorts hadden die niet op het antibioticum reageerde - vermoedelijk omdat hun klachten het gevolg waren van de schimmelinfectie en niet van een bacteriële infectie.

Veel van de patiënten waren besmet met een Aspergillus-soort, maar vooral met Candida albicans. Dit is een gist die heel veel mensen zonder problemen in beperkte mate bij zich dragen. Hoewel de patiënten met geschikte medicatie behandeld werden en hun afweeronderdrukkende medicijnen tijdelijk verlaagd werden, overleden negen van de 30 patiënten. Daarnaast verloren nog eens zes van hen hun nier.

Naast een zeer sterke onderdrukking van de afweer en gebruik van breedspectrumantibiotica stelden de onderzoekers nog meer risicofactoren vast voor het oplopen van een invasieve schimmelinfectie. Patiënten die tegelijkertijd een infectie met het cytomegalovirus doormaakten liepen een hoger risico, evenals patiënten met diabetes. Preventie van schimmelinfecties bij niertransplantatiepatiënten die om wat voor reden dan ook slechter bestand zijn tegen indringers dan hun medepatiënten, is een manier om onnodige infecties te voorkomen. Maar uit deze studie blijkt vooral ook eens te meer het belang van het juiste onderscheid tussen een infectie met een bacterie, of een met een schimmel.

sterren Gepubliceerd: maandag 16-01-2017
Bron: Renal Failure | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Schimmelinfecties vaak dodelijk bij sterk verminderde afweer na transplantatie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier