Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Schimmelinfecties vaak dodelijk bij sterk verminderde afweer na transplantatie

Door Merel Dercksen 

Transplantatiepatiënten lopen een verhoogd risico op invasieve schimmelinfecties, omdat ze een verminderde afweer hebben als gevolg van de gebruikte medicatie. Deze infecties kunnen dodelijk zijn. Uit onderzoek in een transplantatiecentrum in India blijkt dat twee schimmelsoorten verantwoordelijk zijn voor bijna al deze infecties. Tijdige en vooral juiste behandeling helpt.

Mensen dragen vaak niet alleen bacteriën, maar ook schimmels bij zich, die in normale omstandigheden geen problemen geven. Maar in afwijkende omstandigheden, zoals een verminderde afweer door medicijngebruik na transplantatie, kunnen deze schimmels zich uitbreiden en een infectie veroorzaken. Een invasieve schimmelinfectie geeft vaak klachten die vrij algemeen zijn, wat de diagnose lastig maakt.

Onderzoekers van een transplantatiecentrum in Ahmedabad, India, hebben geïnventariseerd hoeveel niertransplantatiepatiënten in hun centrum de afgelopen jaren een invasieve schimmelinfectie opliepen, met welke klachten zij zich presenteerden, waarmee ze besmet waren en hoe ze op de behandeling reageerden. Ook zijn de onderzoekers nagegaan of er specifieke risicofactoren zijn aan te wijzen voor het oplopen van een dergelijke infectie.

Onderwerp van studie waren 1900 patiënten die in de jaren 2010-2015 een niertransplantatie hadden ondergaan. Bij 30 van hen was een invasieve schimmelinfectie vastgesteld. Het komt dus niet vreselijk vaak voor. Maar de onderzoekers zien wel regelmatigheden. Het grootste deel van de patiënten betrof redelijk jonge mannen. Allemaal gebruikten ze drie verschillende anti-afstotingsmedicijnen tegelijkertijd en hadden ze kort geleden een breed-spectrum antibioticum gekregen. Vaak onterecht: de meeste patiënten werden verder onderzocht omdat ze aanhoudende koorts hadden die niet op het antibioticum reageerde - vermoedelijk omdat hun klachten het gevolg waren van de schimmelinfectie en niet van een bacteriële infectie.

Veel van de patiënten waren besmet met een Aspergillus-soort, maar vooral met Candida albicans. Dit is een gist die heel veel mensen zonder problemen in beperkte mate bij zich dragen. Hoewel de patiënten met geschikte medicatie behandeld werden en hun afweeronderdrukkende medicijnen tijdelijk verlaagd werden, overleden negen van de 30 patiënten. Daarnaast verloren nog eens zes van hen hun nier.

Naast een zeer sterke onderdrukking van de afweer en gebruik van breedspectrumantibiotica stelden de onderzoekers nog meer risicofactoren vast voor het oplopen van een invasieve schimmelinfectie. Patiënten die tegelijkertijd een infectie met het cytomegalovirus doormaakten liepen een hoger risico, evenals patiënten met diabetes. Preventie van schimmelinfecties bij niertransplantatiepatiënten die om wat voor reden dan ook slechter bestand zijn tegen indringers dan hun medepatiënten, is een manier om onnodige infecties te voorkomen. Maar uit deze studie blijkt vooral ook eens te meer het belang van het juiste onderscheid tussen een infectie met een bacterie, of een met een schimmel.

sterren Gepubliceerd: maandag 16-01-2017
Bron: Renal Failure | Nog geen reacties
Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten. Een methode om het immuunsysteem het nieuwe orgaan te laten accepteren als lichaamseigen zou dus een ideale oplossing vormen. Amerikaanse onderzoekers zijn wellicht zo'n methode op het spoor.

Lees meer »

Leuvense test toont afstoting door antilichamen aan zonder biopt »

Onderzoekers uit Leuven en enkele andere Europese centra hebben een manier gevonden om afstoting van een getransplanteerde nier waarbij antistoffen een rol spelen, te herkennen zonder dat er een biopt genomen hoeft te worden. De methode is nog niet zo ver ontwikkeld dat die direct in de praktijk ingezet kan worden. Afstoting van een getransplanteerde nier kan op verschillende manieren plaatsvinden: langs een weg waarbij de T-cellen betrokken zijn (cellulaire afstoting), of door antilichamen.

Lees meer »

Botmetabolisme blijft ook na transplantatie vaak afwijkend »

Op het eerste gezicht zijn botten de meest stabiele onderdelen van je lichaam, maar zelfs botweefsel wordt eens in de zoveel tijd vervangen. Bij gezonde volwassenen wordt sponsachtig botweefsel eens per drie jaar vervangen, en compact bot eens per tien jaar. Bij patiënten met nierschade verloopt dit proces, 'botremodellering', slechter.

Lees meer »


Schimmelinfecties vaak dodelijk bij sterk verminderde afweer na transplantatie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier