Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Schakelaar voor nierkankergen gevonden

Door Merel Dercksen 

Duitse onderzoekers hebben twee genetische schakelaars gevonden, die een gen dat betrokken is bij de aanleg van de nieren, kunnen activeren. Wanneer er iets mis is met dit gen, kan er op de kinderleeftijd nierkanker ontstaan. Behalve de schakelaars zelf, hebben de onderzoekers ook nog het werkingsmechanisme hiervan kunnen achterhalen.

Het Wilms-Tumorgen (WT1) speelt een belangrijke rol bij de normale embryonale ontwikkeling van de nieren. Als er een mutatie in dit gen zit, kan er een Wilms tumor, ook wel nefroblastoom genoemd, ontstaan. Dit is een zeldzame vorm van nierkanker die optreedt op de kinderleeftijd. Het WT1-gen wordt maar tijdens een beperkte en duidelijk afgebakende periode in de embryonale fase geactiveerd.

Onderzoekers van het Duitse Leibniz-Institut fŁr Altersforschung - Fritz-Lipmann-Institut (FLI) in Jena waren geÔnteresseerd in het achterliggende mechanisme van deze specifieke activering. Onder leiding van ontwikkelingsgeneticus prof.dr. Christoph Englert zijn zij erin geslaagd bij zebravisjes twee stukjes DNA te identificeren, die naast het WT1-gen liggen en als genetische schakelaar dienen. Deze twee stukjes uit het genoom zijn in staat het WT1-gen aan of uit te zetten.

Voor een van beide schakelaars konden zij vervolgens aantonen, dat die hiervoor waarschijnlijk gebruikmaakt van retinezuur. Dit is een derivaat van vitamine A dat op meerdere plaatsen in het embryo als boodschapperstof dient. De structuur en de functie van het WT1-gen bij mensen en andere dieren lijken erg op elkaar. 'We wisten daarom vrijwel zeker, dat de activatoren die we gevonden hadden, ook bij mensen een belangrijke rol spelen.'

En inderdaad hebben de onderzoekers de schakelaar die op retinezuur reageert, ook bij mensen kunnen vinden. En in gekweekte menselijke niercellen hebben zij hetzelfde mechanisme kunnen aantonen.

sterren Gepubliceerd: maandag 17-08-2009
Bron: Development | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier