Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Samen Sterk 2019

Wanneer: vrijdag 18-01-2019

Samen Sterk vindt in 2019 plaats op 18 januari, in Nieuwegein. Het evenement is een initiatief van de Nierpatiënten Vereniging Nederland en focust op de samenwerking tussen patiënt en zorgverlener. Die vormen dan ook samen de doelgroep.

Dit jaar staat de dag geheel in het teken van de Nierstichting Challenge: een project van de Nierstichting waarin gevraagd werd om concrete ideeën voor verbetering van de zorg voor patiënten met nierfalen. Tijdens Samen Sterk worden verschillende van deze uitgewerkte ideeën voor het voetlicht gebracht, zoals een app voor communicatie met patiënten die het Nederlands op een beperkt niveau beheersen, een methode om patiënten én verpleegkundigen beter met prikangst te leren omgaan en een beweegprogramma.

De dag begint met een lezing door prof. dr. Paul Iske over 'Briljante Mislukkingen' en eindigt met de uitreiking van de Maria ter Welle prijs. Het is voor het eerst dat deze prijs tijdens Samen Sterk wordt uitgereikt, eerder waren de Nederlandse Nefrologiedagen het podium. De opzet is dan ook veranderd: in plaats van een prijs om een bestaand initiatief verder te ontwikkelen, is het per ingang van dit jaar een oeuvreprijs voor een diëtist, maatschappelijk werker of verpleegkundige, bestaande uit een oorkonde en een bedrag van 2.000 euro dat besteed kan worden aan opleidingen of congressen voor vakmatige en/of persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast krijgt de winnaar een medaille van de Willem Kolff Stichting.

Samen Sterk: vrijdag 18 januari 2019, 9.30 - 16.00 uur

Locatie: NBC, Blokhoeve 1, Nieuwegein

sterren Gepubliceerd: maandag 31-12-2018 | Nog geen reacties
Kamervragen over financiering Nierteam aan Huis

Nierteam aan Huis, het project waarin zorgverleners informatie 'aan de keukentafel' geven over orgaandonatie en niertransplantatie bij het vinden van een levende donor, lijkt in zwaar weer te raken. Hoewel iedereen overtuigd is van het belang van Nierteam aan Huis, dreigen er financiële problemen te komen door extreem lange doorlooptijden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. (NZa).

Een aanvraag om Nierteam aan Huis onder te brengen in het pakket van de vergoede zorg is ingediend, maar de beoordelingstermijnen zijn zo lang, dat vergoeding pas in 2021 mogelijk dreigt te worden. Daarmee komt de financiële onderbouwing van het project in gevaar.

Om dat te vroorkomen heeft Pia Dijkstra (D66) Kamervragen gesteld aan de minister van VWS, Hugo de Jonge. De vraag is vooral waarom het zo lang moet duren tot de Nierteams kunnen worden gefinancierd vanuit de reguliere zorg. Op dit moment dragen zorgverzekeraars hiervan de kosten.

De minister moet de vragen binnen zes weken beantwoorden.  Zie ook de vragen van Pia Dijkstra

Mini-niertjes in een kweekschaaltje »

Door Anne Schijvens - Een interview met onderzoeker Jitske Jansen uit het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen over haar onderzoek naar organoďden. Meer achtergrondinformatie over dit onderzoek is recent gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Nephrology en is HIER te lezen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier