Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ruzie chirurgen: geen complexe niertransplantaties in LUMC

Door Redactie NierNieuws 

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert sinds half december geen complexe niertransplantaties en levertransplantaties meer uit. De reden is een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze. Drie van de zeven transplantatiechirurgen zitten op dit moment thuis. Patiënten worden indien nodig doorgestuurd naar het Erasmus MC. Mediation heeft volgens een verklaring van het ziekenhuis niet geholpen.

'De genomen maatregel is een gevolg van een intern onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van een intern signaal over processen en leiderschap binnen de transplantatiechirurgie', meldt het LUMC. De aangeboden mediation leidde niet tot een oplossing. Vanwege de lopende discussies zijn drie van de zeven transplantatiechirurgen op dit moment niet op de afdeling aanwezig.

Transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie. De eerste niertransplantatie in Nederland vond in 1966 in Leiden plaats. Het ziekenhuis doet zich juist voorstaan op zijn kwaliteiten op het gebied van complexe transplantaties. Het Leidse transplantatie centrum heeft bijvoorbeeld ook een speciaal niertransplantatieprogramma voor patiënten met een HIV infectie.

Inmiddels hebben de Kamerleden De Lange en Rutte (VVD) Kamervragen gesteld aan minister Schippers. Zij vragen zich onder meer af of de minister kan garanderen dat door deze zaak geen transplantabele organen verloren gaan.

sterren Gepubliceerd: donderdag 14-01-2016 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  15-01-2016 10:18

  Wel mooi dan dat dit onderzoek is gestart n.a.v. een intern signaal.

 • Salute, Den Haag
  15-01-2016 00:24

  Al jaren hetzelfde liedje .Chirurgen en andere specialisten hebben vaak een sterk ego en voelen zichzelf uitermate belangrijk en boven alles en iedereen verheven.

  Mede door deze eigenzinnige en arrogante houding worden veel fouten gemaakt. Bij ondergeschikt durven geen openheid van zaken te geven, uit angst hun baan te verliezen. Fouten worden daarom systematisch verzwegen en verdwijnen veelal in de doofpot.
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Ruzie chirurgen: geen complexe niertransplantaties in LUMC

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier