Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ruzie chirurgen: geen complexe niertransplantaties in LUMC

Door Redactie NierNieuws 

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert sinds half december geen complexe niertransplantaties en levertransplantaties meer uit. De reden is een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze. Drie van de zeven transplantatiechirurgen zitten op dit moment thuis. Patiënten worden indien nodig doorgestuurd naar het Erasmus MC. Mediation heeft volgens een verklaring van het ziekenhuis niet geholpen.

'De genomen maatregel is een gevolg van een intern onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van een intern signaal over processen en leiderschap binnen de transplantatiechirurgie', meldt het LUMC. De aangeboden mediation leidde niet tot een oplossing. Vanwege de lopende discussies zijn drie van de zeven transplantatiechirurgen op dit moment niet op de afdeling aanwezig.

Transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie. De eerste niertransplantatie in Nederland vond in 1966 in Leiden plaats. Het ziekenhuis doet zich juist voorstaan op zijn kwaliteiten op het gebied van complexe transplantaties. Het Leidse transplantatie centrum heeft bijvoorbeeld ook een speciaal niertransplantatieprogramma voor patiënten met een HIV infectie.

Inmiddels hebben de Kamerleden De Lange en Rutte (VVD) Kamervragen gesteld aan minister Schippers. Zij vragen zich onder meer af of de minister kan garanderen dat door deze zaak geen transplantabele organen verloren gaan.

sterren Gepubliceerd: donderdag 14-01-2016 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  15-01-2016 10:18

  Wel mooi dan dat dit onderzoek is gestart n.a.v. een intern signaal.

 • Salute, Den Haag
  15-01-2016 00:24

  Al jaren hetzelfde liedje .Chirurgen en andere specialisten hebben vaak een sterk ego en voelen zichzelf uitermate belangrijk en boven alles en iedereen verheven.

  Mede door deze eigenzinnige en arrogante houding worden veel fouten gemaakt. Bij ondergeschikt durven geen openheid van zaken te geven, uit angst hun baan te verliezen. Fouten worden daarom systematisch verzwegen en verdwijnen veelal in de doofpot.
Kunnen ouderen met minder medicatie toe?

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen. Terwijl dat misschien helemaal niet nodig is, want tegelijkertijd hebben ze meer last van de bijwerkingen van de medicijnen. Het lijkt er op dat bij ouderen als gevolg van de medicijnen de nierfunctie verslechtert en dat ze meer last hebben van infecties en tumoren.

Silke de Boer is bijna klaar met haar opleiding tot internist-nefroloog in het UMC Groningen. Op 1 oktober vorig jaar is ze begonnen met een promotietraject naar niertransplantaties bij ouderen. In haar onderzoek kijkt ze onder andere naar wat de beste combinatie en dosering afweeronderdrukkende medicijnen is voor 65-plussers na een niertransplantatie.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »

Thuis prikken voor medicijnspiegel »

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen.

Lees meer »


Ruzie chirurgen: geen complexe niertransplantaties in LUMC

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier