Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ruzie chirurgen: geen complexe niertransplantaties in LUMC

Door Redactie NierNieuws 

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert sinds half december geen complexe niertransplantaties en levertransplantaties meer uit. De reden is een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze. Drie van de zeven transplantatiechirurgen zitten op dit moment thuis. Patiënten worden indien nodig doorgestuurd naar het Erasmus MC. Mediation heeft volgens een verklaring van het ziekenhuis niet geholpen.

'De genomen maatregel is een gevolg van een intern onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van een intern signaal over processen en leiderschap binnen de transplantatiechirurgie', meldt het LUMC. De aangeboden mediation leidde niet tot een oplossing. Vanwege de lopende discussies zijn drie van de zeven transplantatiechirurgen op dit moment niet op de afdeling aanwezig.

Transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie. De eerste niertransplantatie in Nederland vond in 1966 in Leiden plaats. Het ziekenhuis doet zich juist voorstaan op zijn kwaliteiten op het gebied van complexe transplantaties. Het Leidse transplantatie centrum heeft bijvoorbeeld ook een speciaal niertransplantatieprogramma voor patiënten met een HIV infectie.

Inmiddels hebben de Kamerleden De Lange en Rutte (VVD) Kamervragen gesteld aan minister Schippers. Zij vragen zich onder meer af of de minister kan garanderen dat door deze zaak geen transplantabele organen verloren gaan.

sterren Gepubliceerd: donderdag 14-01-2016 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  15-01-2016 10:18

  Wel mooi dan dat dit onderzoek is gestart n.a.v. een intern signaal.

 • Salute, Den Haag
  15-01-2016 00:24

  Al jaren hetzelfde liedje .Chirurgen en andere specialisten hebben vaak een sterk ego en voelen zichzelf uitermate belangrijk en boven alles en iedereen verheven.

  Mede door deze eigenzinnige en arrogante houding worden veel fouten gemaakt. Bij ondergeschikt durven geen openheid van zaken te geven, uit angst hun baan te verliezen. Fouten worden daarom systematisch verzwegen en verdwijnen veelal in de doofpot.
Schommeling medicijnspiegel beÔnvloedt afweercellen na transplantatie

Patiënten hebben zelf aardig wat invloed op een goede afloop na een niertransplantatie door hun medicijnen elke dag trouw in de dezelfde dosis en op hetzelfde tijdstip in te nemen. Als ze dat niet doen, dan kunnen schommelingen in de bloedwaardes van de afweeronderdrukkende medicijnen ertoe leiden dat de nieuwe nier minder goed werkt en in het ergste geval wordt afgestoten. Maar ook patiënten die hun medicijnen wel altijd netjes op tijd innemen kunnen schommelende bloedwaardes hebben. Aleixandra Mendoza Rojas, biomoleculair onderzoeker en promovendus aan het Erasmus MC, wil in haar promotieonderzoek ontrafelen hoe medicatieschommelingen effect hebben op het afweersysteem. Onlangs publiceerde zij met medeonderzoekers een artikel hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Expert Review of Clinical Immunology.

Lees meer »

Oplossing voor BK-virus in getransplanteerd orgaan kan op mensen getest gaan worden »

Het bedrijf Hybridize Pharma, door de oprichters in het gesprek ingekort to Hybridize, is een farmaceutische spin-off van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die in september van 2019 is gestart. De missie van Hybridize is het ontwikkelen van innovatieve op RNA (= eiwit) gebaseerde therapieën die specifiek gericht zijn op virussen die worden gereactiveerd bij personen met een verzwakt immuunsysteem.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Ruzie chirurgen: geen complexe niertransplantaties in LUMC

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier