Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ruzie chirurgen: geen complexe niertransplantaties in LUMC

Door Redactie NierNieuws 

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert sinds half december geen complexe niertransplantaties en levertransplantaties meer uit. De reden is een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze. Drie van de zeven transplantatiechirurgen zitten op dit moment thuis. Patiënten worden indien nodig doorgestuurd naar het Erasmus MC. Mediation heeft volgens een verklaring van het ziekenhuis niet geholpen.

'De genomen maatregel is een gevolg van een intern onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van een intern signaal over processen en leiderschap binnen de transplantatiechirurgie', meldt het LUMC. De aangeboden mediation leidde niet tot een oplossing. Vanwege de lopende discussies zijn drie van de zeven transplantatiechirurgen op dit moment niet op de afdeling aanwezig.

Transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie. De eerste niertransplantatie in Nederland vond in 1966 in Leiden plaats. Het ziekenhuis doet zich juist voorstaan op zijn kwaliteiten op het gebied van complexe transplantaties. Het Leidse transplantatie centrum heeft bijvoorbeeld ook een speciaal niertransplantatieprogramma voor patiënten met een HIV infectie.

Inmiddels hebben de Kamerleden De Lange en Rutte (VVD) Kamervragen gesteld aan minister Schippers. Zij vragen zich onder meer af of de minister kan garanderen dat door deze zaak geen transplantabele organen verloren gaan.

sterren Gepubliceerd: donderdag 14-01-2016 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  15-01-2016 10:18

  Wel mooi dan dat dit onderzoek is gestart n.a.v. een intern signaal.

 • Salute, Den Haag
  15-01-2016 00:24

  Al jaren hetzelfde liedje .Chirurgen en andere specialisten hebben vaak een sterk ego en voelen zichzelf uitermate belangrijk en boven alles en iedereen verheven.

  Mede door deze eigenzinnige en arrogante houding worden veel fouten gemaakt. Bij ondergeschikt durven geen openheid van zaken te geven, uit angst hun baan te verliezen. Fouten worden daarom systematisch verzwegen en verdwijnen veelal in de doofpot.
Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten. Een methode om het immuunsysteem het nieuwe orgaan te laten accepteren als lichaamseigen zou dus een ideale oplossing vormen. Amerikaanse onderzoekers zijn wellicht zo'n methode op het spoor.

Lees meer »

Leuvense test toont afstoting door antilichamen aan zonder biopt »

Onderzoekers uit Leuven en enkele andere Europese centra hebben een manier gevonden om afstoting van een getransplanteerde nier waarbij antistoffen een rol spelen, te herkennen zonder dat er een biopt genomen hoeft te worden. De methode is nog niet zo ver ontwikkeld dat die direct in de praktijk ingezet kan worden. Afstoting van een getransplanteerde nier kan op verschillende manieren plaatsvinden: langs een weg waarbij de T-cellen betrokken zijn (cellulaire afstoting), of door antilichamen.

Lees meer »

Botmetabolisme blijft ook na transplantatie vaak afwijkend »

Op het eerste gezicht zijn botten de meest stabiele onderdelen van je lichaam, maar zelfs botweefsel wordt eens in de zoveel tijd vervangen. Bij gezonde volwassenen wordt sponsachtig botweefsel eens per drie jaar vervangen, en compact bot eens per tien jaar. Bij patiënten met nierschade verloopt dit proces, 'botremodellering', slechter.

Lees meer »


Ruzie chirurgen: geen complexe niertransplantaties in LUMC

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier