Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ruzie chirurgen: geen complexe niertransplantaties in LUMC

Door Redactie NierNieuws 

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert sinds half december geen complexe niertransplantaties en levertransplantaties meer uit. De reden is een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze. Drie van de zeven transplantatiechirurgen zitten op dit moment thuis. Patiënten worden indien nodig doorgestuurd naar het Erasmus MC. Mediation heeft volgens een verklaring van het ziekenhuis niet geholpen.

'De genomen maatregel is een gevolg van een intern onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van een intern signaal over processen en leiderschap binnen de transplantatiechirurgie', meldt het LUMC. De aangeboden mediation leidde niet tot een oplossing. Vanwege de lopende discussies zijn drie van de zeven transplantatiechirurgen op dit moment niet op de afdeling aanwezig.

Transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie. De eerste niertransplantatie in Nederland vond in 1966 in Leiden plaats. Het ziekenhuis doet zich juist voorstaan op zijn kwaliteiten op het gebied van complexe transplantaties. Het Leidse transplantatie centrum heeft bijvoorbeeld ook een speciaal niertransplantatieprogramma voor patiënten met een HIV infectie.

Inmiddels hebben de Kamerleden De Lange en Rutte (VVD) Kamervragen gesteld aan minister Schippers. Zij vragen zich onder meer af of de minister kan garanderen dat door deze zaak geen transplantabele organen verloren gaan.

sterren Gepubliceerd: donderdag 14-01-2016 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  15-01-2016 10:18

  Wel mooi dan dat dit onderzoek is gestart n.a.v. een intern signaal.

 • Salute, Den Haag
  15-01-2016 00:24

  Al jaren hetzelfde liedje .Chirurgen en andere specialisten hebben vaak een sterk ego en voelen zichzelf uitermate belangrijk en boven alles en iedereen verheven.

  Mede door deze eigenzinnige en arrogante houding worden veel fouten gemaakt. Bij ondergeschikt durven geen openheid van zaken te geven, uit angst hun baan te verliezen. Fouten worden daarom systematisch verzwegen en verdwijnen veelal in de doofpot.
Doorzichtige organen als tussenstap naar printen

Onderzoekers in München zijn erin geslaagd organen doorzichtig te maken met behulp van een oplosmiddel. Doordat dit oplosmiddel de cellen wel laat zitten, kunnen ze vervolgens het orgaan op celniveau in beeld brengen. Dit beeld gebruiken ze om nieuwe organen te printen. De onderzoekers beginnen met een pancreas en hopen over vijf tot zes jaar nieren te kunnen printen op basis van deze techniek.

Het LUMC werkt met een oplosmiddel dat alle cellen van een orgaan weg wast, waarna alleen de collageenstructuur, het 'skelet', overblijft. Andere centra proberen organen te maken op basis van CT- en MRI scans. In München hebben ze nog een andere benadering. Ze hebben een oplosmiddel ontwikkeld dat een orgaan doorzichtig maakt, terwijl de cellen blijven zitten. Dit doorzichtige orgaan kunnen ze vervolgens scannen met lasertechniek, die zo nauwkeurig is dat ze elke cel kunnen zien zitten.

Op basis van het beeld dat deze microscopische scantechniek produceert, willen de onderzoekers eerst de structuur van het orgaan printen en het vervolgens injecteren met stamcellen. Ze hopen op deze manier eerst een werkende pancreas te maken en over vijf of zes jaar een nier. Als alles gaat zoals gepland zouden klinische studies met de geprinte organen een aantal jaar daarna kunnen starten.

Lees meer »

Medicijnen tegen afstoting stuk goedkoper na verlopen patent »

Nadat er generieke versies van de geneesmiddelen tacrolimus en mycofenolzuur op de Amerikaanse markt waren toegelaten, gingen de kosten die zowel patiënten als verzekeringsmaatschappijen voor deze medicijnen moesten maken, een stuk omlaag. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Michigan.

Lees meer »

Kruisproef voor terugkeer FSGS na transplantatie »

Hoe kun je als onderzoeker een nieuw jaar beter beginnen dan met de wetenschap dat een subsidieaanvraag die je hebt ingediend, gehonoreerd is en dat je dus serieuze stappen in je werk kunt zetten? Dr. Rutger Maas, nefroloog in het Radboudumc in Nijmegen, kan zijn eerdere onderzoeken naar nefrotisch syndroom vanuit een vernieuwende invalshoek voortzetten. Maas is gespecialiseerd in ziekten van de glomeruli, de feitelijke nierfilters.

Lees meer »


Ruzie chirurgen: geen complexe niertransplantaties in LUMC

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier