Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ruim twee maal meer donorregistraties tijdens Ramadan

Door Merel Dercksen 

Tijdens de Ramadan, de islamitische vastenmaand, zijn veel meer moslims bereid zich als donor te laten registreren dan anders. Dat blijkt uit onderzoek in Iran. Daarom zou juist die maand aangegrepen moeten worden om donatie onder moslims te promoten.

Niet alleen in Nederland, maar in de meeste landen is een tekort aan organen de reden dat er minder getransplanteerd wordt dan op grond van het aantal patiŽnten wenselijk zou zijn. Om meer mensen tot donatie aan te zetten, wordt vaak een beroep gedaan op solidariteit en menslievendheid. Deze twee zaken zijn binnen de grote religies ook van belang, en in sommige perioden wordt daar extra de nadruk op gelegd. In de Islam is dat bijvoorbeeld tijdens de Ramadan, de jaarlijkse vastenmaand.

Iraanse wetenschappers onderzochten of de bereidheid een orgaan af te staan toeneemt in hun land tijdens de Ramadan. Ze keken daarbij naar het aantal mensen dat zich liet registreren als postmortale donor, dus niet naar het werkelijke aantal donaties. Ze vergeleken het aantal donoren die die zich tijdens de Ramadan lieten registreren, met het aantal van degenen die dat de maand ervoor deden. Daarnaast registreerden ze de sociaal-economische omstandigheden van de niewe donoren. Het gemiddeld aantal nieuwe donoren per dag tijdens de Ramadan in 2007 vergeleken ze met de daggemiddelden van alle andere maanden in het jaar.

Tijdens deze ramadanmaand lieten 11.528 IraniŽrs zich als donor registreren, tegen 4.538 in de maand ervoor. Dat is ruim tweeŽnhalf keer zo veel. Ook vergeleken met andere maanden in hetzelfde jaar was het daggemiddelde tijdens de Ramadan veel hoger. Ten slotte vonden de onderzoekers duidelijk sociaal-economische verschillen tussen de mensen die zich in een normale maand, en degenen die zich tijdens de Ramadan als donor lieten registreren.

De wetenschappers denken inderdaad dat de toename in de bereidheid een orgaan af te staan komt door de onderstreping van het belang van altruÔsme door massamedia en religieuze organisaties. Ze vinden dat de Ramadan grote mogelijkheden biedt om orgaandonatie te promoten in de Islamitische wereld. Dit jaar start de Ramadan op 11 augustus.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 25-06-2010
Bron: Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier