Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Rood vlees eten is slecht voor je nieren'

Door Merel Dercksen 

Onderzoekers van de Cleveland Clinic hebben een verband gelegd tussen trimethylamine N-oxide (TMAO) en nierproblemen. TMAO onstaat als product van de vertering van stoffen die in sommige dierlijke producten zitten. De stof is eerder al in verband gebracht met hartziekten.

TMAO ontstaat wanneer mensen choline of L-carnitine verteren. Deze stoffen zijn te vinden in bijvoorbeeld rood vlees, en choline zit ook in eidooiers. Bij mensen met chronische nierschade wordt vaak een verhoogde hoeveelheid TMAO in het bloed gezien. De Amerikaanse onderzoekers vroegen zich af of de hoogte van die spiegel enige voorspellende waarde heeft als het gaat om achteruitgang van de nierfunctie. En ook of TMAO zelf een oorzaak kan zijn van verslechterende nieren.

Als eerste hebben ze de hoeveelheid TMAO bepaald in het bloed van nuchtere mensen met een verminderde, maar stabiele nierfunctie. Deze blijkt gemiddeld aanzienlijk hoger te liggen dan bij gezonde controlepersonen. Toen de onderzoekers de relatie onderzochten tussen de hoogte van de TMAO spiegel en de sterfte in een periode van vijf jaar, zagen ze dat nierpatiŽnten met een hoge spiegel bijna twee keer zo veel risico hebben binnen die vijf jaar te overlijden als nierpatiŽnten met een lage spiegel. Dat was na correctie voor andere factoren die gepaard gaan met een hoger overlijdensrisico. Het verschil tussen patiŽnten met een matig en een ernstig verminderde nierfunctie is hier bijvoorbeeld uitgefilterd.

Ook mensen die zonder nierziekte toch een verhoogde TMAO spiegel hebben lopen een verhoogd risico op een mindere nierfunctie. Eerder is al aangetoond dat een verhoogde spiegel betekent dat het risico op een hartaanval groter is. TMAO zou daarmee een nieuwe schakel kunnen zijn in de verklaring voor het verhoogde risico op hartproblemen dat nierpatiŽnten lopen.

Nadat de onderzoekers geconstateerd hadden dat TMAO bij nierpatiŽnten verhoogd is, en dat dat betekent dat de levensverwachting minder is, hebben ze nog dierproeven gedaan. Hieruit blijkt dat een dieet dat rijk is aan de stoffen die leiden tot een verhoogde TMAO spiegel, de nierfunctie direct doet verslechteren. Ook leidt het tot atherosclerose.

Zo ontstaat een vicieuze cirkel: bij meer TMAO verslechtert de nierfunctie, waardoor de nieren minder goed in staat zijn TMAO uit te scheiden. Hierdoor stijgt de spiegel in het bloed nog verder.

Hoewel het aantal nog niet zo groot is, verschijnen er steeds meer studies die suggereren dat (rood) vlees, zeker in grote hoeveelheden, schadelijk is voor de nieren. Ook dit onderzoek past in dat rijtje. Naast een mogelijk preventieve werking van aangepaste voeding, zien de onderzoekers uit Cleveland ook mogelijkheden op het gebied van ingrijpen in de vorming van TMAO, al dan niet met medicijnen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 29-04-2015
Bron: Circulation Research | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum -Zweden
    04-05-2015 09:39

    Ik heb tevens jicht en het klassieke jicht-dieet gaat er onder andere vanuit dat je in de praktijk ervaart wat slecht voor je is.
    Al vele jaren beperk ik rood vlees, omdat ik daar minder goed op reageer. En nu geeft de wetenschap onderbouwing voor mijn lichamelijke jicht reactie.
    Ik vind dat heel frappant. Ik heb altijd gedacht dat het heel persoonlijk was.
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


'Rood vlees eten is slecht voor je nieren'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier