Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Rokers krijgen agressievere vorm van nierkanker

Door Jeroen van Setten 

Amerikaanse onderzoekers die op zoek waren naar biologische aspecten van het verband tussen roken en nierkanker, menen te hebben ontdekt dat stoppen met roken de ernst van die kanker kan verminderen. Bij rokers wordt namelijk veel vaker een vergevorderd stadium van nierkanker aangetroffen dan bij niet-rokers.

Omdat het bij nierkanker erg veel verschil maakt in welk stadium de kanker wordt ontdekt, raden de onderzoekers stoppen met roken ten stelligste aan. Van de patiŽnten die worden gediagnosticeerd met nierkanker in een vroeg stadium overleeft 70% de vijf jaar. Maar bij een late diagnose overleeft niet meer dan 8% die periode.

De onderzoekers bekeken 845 patiŽnten die chirurgisch waren behandeld voor nierkanker. Bij een kwart was sprake van uitzaaiingen buiten de nier. De kans op het vinden van een dergelijk vergevorderd stadium van kanker bleek 60 procent hoger bij rokers - ongeveer een vijfde van de patiŽnten - dan bij de niet-rokers. En hoe meer sigaretten de rokers hadden gerookt, des te hoger de kans.

Dr. Alexander S. Parker, een nierkankerexpert van de beroemde Mayo Clinics, gelooft wel dat de onderzoekers gelijk hebben, maar vindt de bewijsvoering nogal zwak: 'Het is natuurlijk ook mogelijk dat rokers minder dicht op het medische systeem zitten en daarom minder snel gediagnosticeerd worden', mailde hij aan persbureau Reuters.

'Maar', zegt hij, 'uiteindelijk is het zo dat roken alleen al in de VS elk jaar honderdduizenden levens kost. We moeten er dus voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen stoppen met roken en jongeren er gewoon nooit aan beginnen.'

sterren Gepubliceerd: donderdag 21-04-2011
Bron: Journal of Clinical Oncology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier