Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Roche benadrukt grote risico's Cellcept voor zwangerschap

Door Redactie NierNieuws 

Cellcept (mycofenolaatmofetil) blijkt gevaarlijker bij gebruik voor en tijdens de zwangerschap dan al werd aangenomen. Het risico op spontane abortussen en geboorteafwijkingen is hoog als het middel voor of tijdens de zwangerschap wordt gebruikt. Ook heeft het medicijn mogelijk invloed op de kwaliteit van sperma. Dit kan leiden tot misvorming van de vrucht of een miskraam veroorzaken.

De fabrikant, Roche, heeft in een brief de aangescherpte adviezen gecommuniceerd. Het Nederlandse College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners nu met nadruk extra aandacht te geven aan de voorzorgsmaatregelen en patiŽnten goed in te lichten over de mogelijke risicoís.

Alles bijeen luidt het advies nu: mycofenolaatmofetil niet te gebruiken tijdens de zwangerschap, tenzij er geen geschikte alternatieve behandeling is om orgaanafstoting te voorkomen. Gebruik zeer effectieve extra anticonceptie zowel voor mannen als vrouwen vůůr, tijdens en na de behandeling. Pas voor de behandeling met mycofenolaatmofetil een uitgebreide zwangerschapstest toe die uitwijst dat de vrouw op dat moment niet al zwanger is.

Ten slotte mogen patiŽnten gedurende een specifieke periode tijdens en na de behandeling geen bloed (6 weken na het stoppen van de behandeling) of sperma (90 dagen na afloop van de behandeling) doneren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-11-2015
Bron: Brief Roche Nederland bv | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Roche benadrukt grote risico's Cellcept voor zwangerschap

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier